Μια είδηση που, ίσως, γραφτεί στα «ψιλά» ή τα παραπολιτικά των εφημερίδων, που ωστόσο, όμως, συνιστά πολιτικό γεγονός πρώτης τάξης. Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου από τα Τάγματα της Χρυσής Αυγής, Παύλου Φύσσα, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ενώ παρών ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Δεν ήταν  κάποια συνάντηση εθιμοτυπική, κάθε άλλο. Πέρα από την έντονη συγκινησιακή φόρτιση, την αξιοπρέπεια και τη δύναμη που εξέπεμπε -όπως σε όλες τις κινήσεις της- η Μ. Φύσσα, η συνάντηση, που έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, κατέληξε σε συγκεκριμένο διά ταύτα: ο πρόεδρος της Βουλής -ο τρίτος τη τάξει πολιτειακός παράγοντας, ας μην το ξεχνάμε- και ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκαν ότι, από εδώ και πέρα, θα γίνει ό,τι πρέπει προκειμένου να επιταχυνθεί η διεξαγωγή της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Πολλοί, ίσως, το θεωρήσουν αυτονόητο -και πράγματι είναι αυτονόητο για ένα κράτος δικαίου κάθε δίκη, και πολύ περισσότερο μια δίκη τέτοιας βαρύτητας και πολιτειακής σημασίας, να διεξάγεται με συντεταγμένο τρόπο και σε εύλογο χρόνο. Και, όμως, αν δούμε τη μέχρι σήμερα πορεία της συγκεκριμένης δίκης, το αυτονόητο δεν ήταν, δυστυχώς, καθόλου αυτονόητο. Έπειτα από ένα χρόνο διεξαγωγής της, η δίκη καρκινοβατούσε, αφού αν συνέχιζε με τους ίδιους ρυθμούς, θα χρειάζονταν τέσσερα ή πέντε χρόνια (!) για να ολοκληρωθεί. Όποια και αν ήταν τα αίτια (έλλειψη κατάλληλης αίθουσας, αδράνεια της δικαιοσύνης, τυπολατρία του Υπουργείου, απεργία των δικηγόρων, κ.ά.) η ουσία ήταν ότι η δίκη προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας, τέτοιους που ουσιαστικά την ακύρωναν. Και κάτι τέτοιο θα ήταν, αν συνεχιζόταν, γελοιοποίηση της δικαιοσύνης και μεγάλη ήττα για τη δημοκρατία.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η ίδια Χρυσή Αυγή εξαρχής προσπάθησε με κάθε τρόπο  να υποβαθμίσει, να επιμηκύνει αενάως και  να απαξιώσει τη δίκη: σταθερή απουσία όλων των κατηγορούμενων ηγετικών στελεχών της από το δικαστήριο, στη συνέχεια όλων σχεδόν των κατηγορούμενων (στην τελευταία συνεδρίαση ήταν παρόντες δύο μόνο από τους 69 κατηγορούμενους), διαρκή διαδικαστικά προσκόμματα, κωλυσιεργία των συνηγόρων, κ.λπ.

Έτσι, η επιτάχυνση της δίκης, που εξαγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης, είναι παραπάνω από καλοδεχούμενη -είναι απολύτως αναγκαία. Είναι κρίμα, και ντροπή συνάμα, ότι χάθηκε τόσος χρόνος, ότι χρειάστηκε η κινητοποίηση της μητέρας Φύσσα και η άμεση ανταπόκριση του Α. Τσίπρα για να γίνει αυτό που έπρεπε να γίνει από καιρό. Ας μη μείνουμε, όμως, στα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Έχει μεγάλη σημασία, πλέον, να μη χαθεί ούτε μια δικάσιμος από εδώ και πέρα, το δικαστήριο να δικάσει με ρυθμούς συντεταγμένους και γρήγορους.

Είναι αδιανόητο ότι για τον τρέχοντα μήνα, τον Ιούνιο, για παράδειγμα, είχαν οριστεί μόνο πέντε συνεδριάσεις του δικαστηρίου… Και δεν είναι, μόνο, θέμα σεβασμού του πόνου της μάνας, ούτε τιμής της μνήμης του Π. Φύσσα που δολοφονήθηκε. Είναι πάνω από όλα θέμα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Και σ’ αυτό όλοι τίθενται προ των ευθυνών τους και θα κριθούν: κυβέρνηση,  υπουργείο Δικαιοσύνης, πολιτικά κόμματα, δικαστές, δικηγόροι, πολίτες. Και εμείς οι ίδιοι…