Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το διαφημιστικό σποτ για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου.

Στο βίντεο έπειτα από μια διάσωση γάτας από φλεγόμενο κτήριο η δράση μεταφέρεται σε μια παραλία και στη συνέχεια σε νοσοκομείο στο οποίο εμφανίζονται νοσοκόμες και γιατροί σε σκηνές που αφήνουν πολλά υπονοούμενα.

Με ανακοίνωσή της η «Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδος» καταγγέλλει ότι το εν λόγω σποτ εμφανίζει τις νοσηλεύτριες​ με «όλως προκλητική εμφάνιση» και «όμοια με την εμφάνιση πρωταγωνιστριών ερωτικού περιεχομένου», σημειώνοντας ότι συνιστά «κατάφωρη προσβολή του νοσηλευτικού επαγγέλματος, καθώς μεταδίδει ξεκάθαρα ένα απόλυτα σεξιστικό μήνυμα».

Παράλληλα  σημειώνει ότι «όλα αυτά μάλιστα, με «εντολέα»- πελάτη της διαφημιστικής εταιρίας που δημιούργησε το σποτ όχι κάποιο ιδιώτη με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, αλλά ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ υπαγόμενο στην εποπτεία του Υπουργείου Υγείας».

Η Ένωση Νοσηλευτών-Νοσηλευτριών Ελλάδος ζητά την απόσυρση του σποτ αλλιώς την τροποποίηση αυτού, με αφαίρεση των επίμαχων- προσβλητικών σκηνών και επισημαίνει ότι επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματος της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Επίσης ζητά την επιβολή κυρώσεων στο ΕΚΕΑ.

Την έντονη αντίδρασή της εξέφρασε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σημειώνοντας ότι το σποτ «βρίθει σεξιστικών προτύπων που αναπαράγουν την εικόνα του ισχυρού αρσενικού και του υποτακτικού θηλυκού», συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή «παρωχημένων και αναχρονιστικών στερεοτυπικών αντιλήψεων».

Κατά την ΓΓΙΦ η σοβαρότητα του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας, «καλύπτεται από το μανδύα παρωδίας», οδηγώντας, όπως υποστηρίζει, στην «πλήρη διαστρέβλωση των προθέσεων» του Κέντρου Αιμοδοσίας.