Πίσω στην Τουρκία έστειλαν οι ελληνικές Αρχές οκτώ μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα που είχαν έρθει στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα και σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είχαν καταθέσει αίτημα για άσυλο ούτε είχαν εκφράσει σχετική βούληση.

Πρόκειται για επτά άνδρες και μία γυναίκα, διαφόρων εθνικοτήτων και συγκεκριμένα πέντε από το Αφγανιστάν, δύο από το Ιράν και ένας από την Αλγερία.

Η επιστροφή τους έγινε με πλοίο ναυλωμένο από τη FRONTEX, το οποίο απέπλευσε από τη Χίο με προορισμό το τουρκικό λιμάνι του Τσεσμέ.

Το υπουργείο ενημερώνει με σχετική ανακοίνωσή του ότι για τις επιστροφές στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8  Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014, για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί  θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί στην Τουρκία:

•Με βάση το Διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, 1.053 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.

•Mε βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε.-Τουρκίας, 36 υπήκοοι Τουρκίας.

•Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 449 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.