current views are: 8

9 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση13:38

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει το 12o Athens Pride

Την υποστήριξή της στο 12ο Athens Pride εκφράζει και φέτος η Περιφέρεια Αττικής.

Δημοσίευση 13:38’

Την υποστήριξή της στο 12ο Athens Pride εκφράζει και φέτος η Περιφέρεια Αττικής.

Την υποστήριξή της στο 12ο Athens Pride εκφράζει και φέτος η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Αττικής, πιστή στις δεσμεύσεις της για πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, στηρίζει  και φέτος εμπράκτως τις εκδηλώσεις για το 12ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας της Αθήνας (Athens Pride), που έχει κεντρικό σύνθημα «ΓΥΝΑΙΚΑ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ / ΑΝΔΡΑΣ δε γεννιέσαι ΓΙΝΕΣΑΙ».  

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η οποία στηρίζει πολλαπλά την πρωτοβουλία με στόχο την ενδυνάμωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, προχωρά μεταξύ άλλων σε:

⦁    -Χρωματισμό των διαβάσεων της πλατείας Κλαυθμώνος και της κεντρικής διάβασης του Συντάγματος στα χρώματα του Athens Pride.
⦁    -Παραχώρηση του Πεδίου του Άρεως στις 5/6 για το πικ νικ των εθελοντών των οργανώσεων και για την ποδηλατοδρομία τους.
⦁    -Φιλοξενία του επίσημου σποτ στο site της Περιφέρειας, έως την ολοκλήρωση του Athens Pride.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν ενεργά στην καταπολέμηση αυτών των κατηγοριών διακρίσεων, όπως αποτυπώθηκε στο Ψήφισμα 380/2015 του Συμβουλίου της Ευρώπης (Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ευρώπης), με τίτλο «Διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και διεμφυλικών (ΛΟΑΔ) ανθρώπων: μια υποχρέωση των πόλεων και Περιφερειών της Ευρώπης» (26.3.2015).

Στο πλαίσιο αυτό, η Χάρτα Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Πολιτών (που εγκρίθηκε στις 26.5.2016 από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής) προβλέπει, μεταξύ άλλων: 

“Κατά την παροχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής προς τις/τους πολίτες απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση, ιδίως λόγω φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου […] σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας φύλου”. 

Αναφορικά με το  σποτ του Φεστιβάλ, για το οποίο δεν εγκρίθηκε η δωρεάν προβολή του ως κοινωνικό μήνυμα, κατά την σχετική κρίση του Ε.Σ.Ρ., η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε: 

Κάθε απόφαση που αποκλείει την αποδοχή των συμπολιτών μας, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, είναι μια απόφαση αντίθετη στην αρχή της ισότητας. Το Athens Pride είναι ένα φεστιβάλ που δεν περιορίζεται σε μία πορεία, όπως νομίζουν πολλοί, αλλά σε ένα σύνολο εκδηλώσεων, στις οποίες όλες και όλοι μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματα, για τις εξελίξεις στην νομοθεσία και την επιστήμη, για τις διεκδικήσεις των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων και για την άρση των ανισοτήτων.

Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει τις δράσεις αυτές, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει να επιλυθούν με διάλογο, μακριά από λογικές αποκλεισμών εκείνες οι διαφωνίες που κρατούν ένα μέρος της τρανς κοινότητας μακριά από την φετινή διοργάνωση της Αθήνας. 


σχετικα αρθρα