Στους 8.738 ανέρχονται οι παράνομοι μετανάστες που συνελήφθησαν το πρώτο τετράμηνο του έτους από τις υπηρεσίες των Αστυνομικών Διευθύνσεων Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδος, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Αθανάσιου Νάκου, σχετική με σοβαρό επεισόδιο στον Έβρο μεταξύ Τούρκων δουλεμπόρων και Ελλήνων συνοριακών φρουρών πριν από μερικές ημέρες.

Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει τον βουλευτή ότι στις 20 Μαΐου, στην αγροτική περιοχή Τυχερού Έβρου είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αλεξανδρούπολης και δυνάμεις του FRONTEX για την αποτροπή διέλευσης των συνόρων, μιας ομάδας παράνομων μεταναστών που είχε εντοπιστεί στην παραποτάμια περιοχή, επί του τουρκικού εδάφους, καθώς και δύο βάρκες με τέσσερις λαθροδιακινητές. Τα άτομα αυτά είχαν εντοπιστεί και από το αεροσκάφος του FRONTEX.

«Τα πρόσωπα αυτά ευρίσκοντο υπό στενή παρακολούθηση και επιτήρηση από τις ελληνικές αρχές και έτσι απετράπη η διέλευση των συνόρων μας», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ενημερώνει επιπλέον ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια των μετακινήσεων τους υπήρξε στενή επικοινωνία-συνεργασία με τις τουρκικές αρχές, με αποτέλεσμα να συλληφθούν από την τουρκική πλευρά 97 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν κρυφτεί στη γύρω περιοχή.

«Έχουμε ενισχύσει σημαντικά τις ελληνικές δυνάμεις αστυνόμευσης των συνόρων και σχεδιάζουμε συνολικές παρεμβάσεις και νέες δομές», αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προσθέτει ότι η χώρα μας έχει αναπτύξει συνεργασία με τρίτες χώρες, ιδίως χώρες καταγωγής και διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών σε θέματα συλλογής πληροφοριών.

Διαβεβαιώνει, παράλληλα, ο κ. Παπουτσής ότι «θα καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα μας, με την ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα και την εφαρμογή των διεθνών κανόνων για την επαναπροώθηση στις χώρες τους καθώς και για την εφαρμογή σύγχρονων και αυστηρών κανόνων για το πολιτικό άσυλο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Αθανάσιος Νάκος, ανέφερε στην ερώτηση του ότι τη συγκεκριμένη ημέρα, Τούρκοι δουλέμποροι άνοιξαν πυρ εναντίον Ελλήνων αστυνομικών χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί. «Το συγκεκριμένο επεισόδιο καταδεικνύει τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Αρχές φύλαξης των συνόρων μας στον Έβρο όσο και τη θρασύτητα και σκληρότητα των δουλεμπόρων», έχει επισημάνει ο κ. Νάκος ζητώντας πρόσθετα μέτρα.
TAGS