Το Ε.Σ.Υ ζει το δικό του γολγοθά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας και των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό αλλά και υλικά.
 
Τι προτείνουν όμως οι ίδιοι οι γιατροί ώστε το σύστημα να μην καταρρεύσει και να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις που να το καθιστούν ικανό να διαχειριστεί τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών; 
 
Το Newpost  ζήτησε την κατάθεση προτάσεων οι οποίες και ουσιαστικές να είναι αλλά να ανταποκρίνονται και στην οικονομική πραγματικότητα της χώρας.
 

"Είναι γεγονός,μας λέει διευθυντής παθολογικής κλινικής σε επαρχιακό νοσοκομείο, ότι στο προσεχές χρονικό διάστημα δεν είναι δυνατό να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ικανού  για να καλύψει τα υπάρχοντα κενά και να αποτρέψει κλείσιμο κλινικών ή τμημάτων.

Ένα άμεσο μέτρο θα ήταν η παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων επικουρικών ιατρών.Επιπλέον, να γίνουν προσλήψεις επικουρικών ιατρών και άλλου προσωπικού στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό με διαδικασίες σχετικά γρήγορες.Επίσης,διαπιστώνεται λόγω της μεγάλης φυγής των ειδικευομένων υποστελέχωση των κλινικών,ειδικά των περιφερειακών νοσοκομείων,γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία τους.

Είναι ανάγκη να νομοθετηθεί η παραμονή των ειδικευομένων στα νοσοκομεία που υπηρετούν και μετά την πρόσληψη του αντικαταστάτη τους σε κενή θέση ειδικευόμενου,ανεξαρτήτως ειδικότητας.Με αυτό τον τρόπο,αφενός θα καλυφθούν σημαντικά κενά στα νοσοκομεία,αφετέρου θα είναι ένα κίνητρο παραμονής στη χώρα κάποιων νέων γιατρών.Με απλή δε υπουργική απόφαση και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία , ειδικευόμενοι γενικής ιατρικής θα μπορούσε να παραταθεί η θητεία τους  ,εκτός από τον παθολογικό τομέα και στο χειρουργικό,όπου έχουν επίσης ειδικευτεί.

Στο μεγάλο θέμα της κάλυψης κενών θέσεων στην Α' βάθμια περίθαλψη των άγονων περιοχών (νησιά,ορεινές περιοχές) όπου παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις και οι κάτοικοι δεν έχουν τη στοιχειώδη ιατρική φροντίδα, δε φαίνεται να είναι αποτελεσματικά τα λίγα επιπλέον κίνητρα που έχουν δοθεί.
 
Θα μπορούσε να εξεταστεί μια προσωρινή αναστολή προσλήψεων των γενικών γιατρών στην Α και Β ζώνη,όπου η κάλυψη ως ένα βαθμό γίνεται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και από τους υπάρχοντες υγειονομικούς σχηματισμούς.
 
Σημειωτέον ότι οι προσλήψεις των γενικών ιατρών γίνονται χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των κρίσεων ιατρών ΕΣΥ και εκτός του "ΡΑΝΤΑΡ" της τρόικας.Κατ'αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να στελεχωθούν τα ιατρεία των άγονων περιοχών (Γ ζώνη) με προφανή τα ευεργετικά αποτελέσματα για τον πληθυσμό.
 
Επίσης ένα μεγάλο θέμα με πολιτικό κόστος βεβαίως είναι ο καθορισμός των ωραρίων λειτουργίας των δομών της Α' βάθμιας υγείας ( κέντρα υγείας,μονάδες ΕΟΠΥΥ),δηλαδή  πρέπει να καθοριστεί αναλόγως των συνθηκών η λειτουργία τους σε 8ωρη,16ωρη,24ωρη βάση,με πιθανή τη διακύμανσή της κατά τη διάρκεια του έτους."