Ανατροπές αναμένεται να έρθουν από τον Σεπτέμβριο ακόμα και στις μέχρι πρότινος ''απείραχτες'' συμβάσεις του Δημόσιου τομέα, με τους δανειστές να επιθυμούν ένα πιο ''ελαστικό'' μοντέλο ιδιωτικού τομέα, με πιο χαλαρές συμβάσεις για τους εργαζόμενους.

Οι θεσμοί βάζουν στο τραπέζι όλα τα μέχρι πρότινος κεκτημένα του Δημοσίου όπως το ωράριο, τα εργασιακά δικαιώματα, τις άδειες, αλλά και τα επιδόματα. 

Υπάρχει, επίσης, έντονα το σενάριο επιβολής ενός κυκλικού συστήματος συνεχών μετακινήσεων υπαλλήλων, ως πρόνοια για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που είναι ενδημική και κοστίζει στο κράτος δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες θα είναι και οι αλλαγές σε ενέργεια, ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις του δημοσίου.

Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων θα αφορά:

  • Στις προσλήψεις όπου θα υπάρξει συμφωνία όχι μόνο στον αριθμό, αλλά και στις ειδικότητες με βάση και τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
  • Τα προσόντα διορισμού ανά κατηγορία και ειδικότητα
  • Το καθεστώς τοποθετήσεων, μετακινήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων
  • Το ύψος των αποδοχών, αλλά και τις πρόσθετες αμοιβές από οδοιπορικά, επιδόματα.
  • Η διαμόρφωση των οργανισμών και των νέων οργανογραμμάτων τους

Σημαντικές αναμένεται να είναι επίσης οι αποφάσεις που θα αφορούν στις άδειες που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές, αλλά και οι χρόνοι απασχόλησης ανά κλάδο. Θα εξεταστούν ειδικά καθεστώτα σε συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και τα ωράρια ανά τομέα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν.