Με πολύ μελανά χρώματα περιγράφει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ την κατάσταση που επικρατεί στα hot spot στα νησιά της Ελλάδας και της Ιταλίας, κάνοντας λόγο χαρακτηριστικά για «μεγάλες ζώνες υποχρεωτικού εγκλεισμού».

Όπως κατήγγειλε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, το προσωπικό της υπηρεσίας του παρατήρησε μια «ανησυχητική αύξηση των κρατήσεων μεταναστών στην Ευρώπη», σε χώρους στους οποίους περιλαμβάνονται τα hot pots, τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ κάλεσε τις αρχές να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό των παιδιών καθώς εξετάζονται τα αιτήματά τους για χορήγηση ασύλου.

«Ακόμη και τα ασυνόδευτα παιδιά συχνά κρατούνται μέσα σε κελιά φυλακών ή σε κέντρα που περιφράσσονται από συρματοπλέγματα. Η κράτηση δεν είναι ποτέ προς το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, το οποίο πρέπει να υπερισχύει των στόχων της μετανάστευσης. Πρέπει να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις για την κράτηση των παιδιών», δήλωσε ο Ζέιντ.

Τα κέντρα καταγραφής μεταναστών στα ελληνικά νησιά, όπως αυτό στη Μόρια έχουν γίνει κλειστά στρατόπεδα κράτησης από τότε που άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 20 Μαρτίου, η οποία προβλέπει τη σχεδόν συστηματική επιστροφή των παράτυπων μεταναστών.

Ο Ύπατος Αρμοστής ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει σύστημα καταγραφής των κρατήσεων αυτών. «Τα στοιχεία αυτά φοβάμαι πως θα είναι σοκαριστικά», δήλωσε εκφράζοντας λύπη για την «έντονη αντιμεταναστευτική ρητορική που ακούμε και εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο», η οποία και υποκινεί τη βία, όπως στη Βουλγαρία.

Αντίθετα ο Ζέιντ εξήρε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις για να καλύψουν τις ανάγκες των μεταναστών, αναφέροντας τη Λαμπεντούζα και το Παρίσι.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στους 160.000 ανθρώπους που οι ευρωπαϊκές χώρες δεσμεύτηκαν να επανεγκαταστήσουν τον Σεπτέμβριο του 2015, λιγότεροι από 1.600 έχουν επανεγκατασταθεί μέχρι τώρα.

Συνολικά 208.150 μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη φέτος μέσω της Μεσογείου, και πάνω από 2.850 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της.