Μια αποκαλυπτική έρευνα για το πως βλέπουν οι χώρες το Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζει το Pew Research Center, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν θεωρεί κορυφαία απειλή το Ισλαμικό κράτος.

Μπορεί οι 9 χώρες να απαντούν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι η κορυφαία απειλή για τη χώρα τους, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα όμως απαντούν ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι αυτή που θέτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο όλων!

Στην έρευνα, η οποία έλαβε χώρα τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά το χτύπημα στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ερωτώμενοι για τις απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες οι χώρες τους, και έχοντας να επιλέξουν ανάμεσα σε σοβαρά ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομική αστάθεια καθώς και το ζήτημα του προσφυγικού, απαντούν ότι θεωρούν πως το Ισλαμικό Κράτος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη. 

Μάλιστα, οι ερωτηθέντες σε 9 από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, είπαν ότι βλέπουν τον ISIS, ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την ομάδα ως μια «σοβαρή απειλή».

Είναι δε, χαρακτηριστικό, ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν μια ημέρα μετά το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο της Φλόριντα όπου 49 άτομα σκοτώθηκαν. 

Σημειώνεται ότι οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα, ήταν οι μόνοι που δεν τοποθέτησαν τον ISIS στην κορυφή της λίστας με τις απειλές, με το 95% που ρωτήθηκαν να απαντά ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι αυτή που θέτει τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα. 

Την ίδια στιγμή, ισχυρό ποσοστό στη λίστα των 10 χωρών λογίζει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή ως μια μεγάλη μαζική απειλή αλλά η έρευνα του Pew έδειξε έντονες διαιρέσεις εντός της Ευρώπης σε σχέση με το προσφυγικό. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ποσοστό της Γερμανίας και της Σουηδίας σε σχέση με το μέγεθος της απειλής που πιστεύουν ότι απορρέει από το προσφυγικό. 

Συγκριτικά με τις άλλες χώρες, μόνο το 31% των Γερμανών και 24% των Σουηδών απάντησε ότι θεωρεί απειλή τους πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Στην Πολωνία, το 73% των ερωτηθέντων τοποθέτησε στην κορυφή της λίστας με τις απειλές τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ, ποσοστό που συμφωνεί με αυτούς που θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως κορυφαία απειλή για τη χώρα. 

Τέλος, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στις 10 χώρες συγκαταλέγει τις εντάσεις με τη Ρωσία, καθώς και την ολοένα αναδυόμενη Κίνα ως μια σημαντική απειλή για τις χώρες.