Έληξε στις 12:00 η κατάληψη των εργαζομένων στον ΟΛΠ, οι οποίοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική Cosco. 

Τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς είχαν καταλάβει από τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, στο πλαίσιο της συνέχισης των κινητοποιήσεών τους για 22η μέρα, ζητώντας γραπτές εξασφαλίσεις για τις εργασιακές τους σχέσεις.

Περίπου 300 άτομα βρέθηκαν από τα ξημερώματα, στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ και δεν επέτρεπαν σε στελέχη της εταιρείας να εισέρχονται στα γραφεία του Οργανισμού.

Λόγω της κατάληψης, είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας οι κυριότερες υπηρεσίες του οργανισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις συναλλαγές εκπροσώπων εταιρειών με στελέχη της εισηγμένης εταιρείας στο χρηματιστήριο.

Οι εργαζόμενοι ζητούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, πριν αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά η κινεζική cosco.

Ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστήριξε: εδώ και τέσσερις ημέρες αναμένουμε μια συνάντηση που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε με βάση την επιστολή που απέστειλε προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ.Δρίτσας.

«Θεωρούμε ότι τα πράγματα οδηγούνται σε εμπαιγμό, δεν ξεκαθαρίζεται η κατάσταση όσο περνάει ο χρόνος και αυτό μας δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες. Εδώ και τώρα αν δεν λυθεί το θέμα περνάμε σε νέες μορφές κινητοποιήσεων που θα είναι πιο δυναμικές και θα επηρεάσουν όλη την τοπική κοινωνία του Πειραιά» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση εντός της ημέρας με εκπροσώπων των εργαζομένων.

Πάντως, η κατάληψη των γραφείων του ΟΛΠ δημιουργεί νέα προβλήματα αφού οι περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στις συναλλαγές τους, από το προσωπικό ασφαλείας. Επίσης, δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν, αύριο, προβλήματα στον κλάδο της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας καθώς τις θέσεις ελλιμενισμού τις ορίζουν οι υπηρεσίες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Έως τώρα δεν μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία των εσόδων στα δύο λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, αφού, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων για 22η ημέρα, τα στελέχη των δύο οργανισμών δεν μπορούν να έχουν στοιχεία για τα προϊόντα που παραμένουν εγκλωβισμένα στους σταθμούς φορτοεκφόρτωσης, αλλά και για την αλλαγή πορείας πλοίων για άλλα λιμάνια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα μετατάξεων προσωπικού από τον ΟΛΠ, σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου, που είχε συμπεριληφθεί στην επιστολή του υπουργού Ναυτιλίας προς τους εργαζόμενους φέρεται να συναντά την αντίδραση των θεσμών, ενώ αναφορικά με αλλαγές που ζητούν οι εργαζόμενοι σε άρθρα της σύμβασης παραχώρησης για το θέμα των εργασιακών, εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν διατυπώσεις αφού έχει ήδη υπάρχει συμφωνία με την κινεζική cosco.

Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ζητούν σειρά αλλαγών για στη νέα σύμβαση παραχώρησης όπως, για παράδειγμα, του άρθρου 5.11 που αναφέρει ότι ο ΟΛΠ ανά πάσα στιγμή θα διατηρεί ένα ασφαλές αποδοτικό και σύγχρονο περιβάλλον εργασίας χωρίς διακρίσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η νέα σύμβαση παραχώρησης αναμένεται, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή.

Σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά, θα καταπλεύσουν 4 κρουαζιερόπλοια με 5000 επιβάτες. Από την άφιξη των επιβατών δεν πρόκειται να δημιουργηθούν προβλήματα, καθώς οι περισσότεροι από τους ξένους επισκέπτες αναμένεται να επισκεφθούν με πούλμαν αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας.