Σε "φρούριο" έχει μετατραπεί το κέντρο του Ηρακλείου λόγω των Προκαθημένων των Ορθόδοξων Εκκλησιών που έφτασαν στο Ηράκλειο με ιδιωτική πτήση από το αεροδρόμιο Χανίων.

Οι προκαθήμενοι έχουν φτάσει ήδη στα ξενοδοχεία όπου θα καταλύσουν (κατά κύριο λόγο στο Atlantis και συμπληρωματικά στο Μέγαρο και το Gallaxy).

Η κατάσταση στο κέντρο της πόλης είναι από νωρίς ασφυκτική, ωστόσο με την άφιξη των ιεραρχών, τα αστυνομικά μέτρα εντατικοποιήθηκαν με την τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων και σχοινιών, που αναπόφευκτα έχουν προκαλέσει και διαμαρτυρίες από τον κόσμο.

Ο περιορισμός στην κίνηση των οχημάτων επεκτείνεται και πέραν της πλατείας Ελευθερίας, από όπου δεν περνάει ... ούτε κουνούπι.

Στις 18.00 αναμένονται οι Προκαθήμενοι στον Άγιο Τίτο, για τη δοξολογία, ενώ λίγο νωρίτερα θα φτάσουν οι αντιπροσωπείες τους. Ο κάθε προκαθήμενος θα συνοδεύεται από εννέα συνοδούς. 

Στον Άγιο Τίτο η προσφώνηση θα γίνει από τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και στον Εσπερινό θα χοροστατήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγχοροστατούντων των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Την Κυριακή ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία Λειτουργία στην Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Παρών θα είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Το μεσημέρι ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει γεύμα στους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.