Τον ασκό του Αιόλου, για τις υποθέσεις όπου θύτες και θύματα είναι παιδιά, άνοιξε το τραγικό περιστατικό που συγκλόνισε τις προηγούμενες μέρες, το πανελλήνιο, αυτό της δολοφονίας του 14χρονου από συνομήλικο φίλο του. Ο ανήλικος δράστης ισχυρίστηκε πως το κίνητρό του ήταν το bullying, που δεχόταν από την φίλο του, αν και ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί και παραμένει ακόμη ως βασικό στοιχείο της υπερασπιστικής του γραμμής.

Το newpost.gr σας παρουσιάζει υποθέσεις bullying που έχουν αφήσει το… στίγμα τους στην ελληνική κοινωνία

Η υπόθεση Γιακουμάκη επεσήμανε το νομικό κενό

Μία από τις υποθέσεις που έβγαλε στην επιφάνεια ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τις σχολικές και γενικότερα εκπαιδευτικές κοινότητες, είναι η υπόθεση Γιακουμάκη.  Αυτό που επισημάνθηκε επίσης με την περίπτωση Γιακουμάκη, είναι ένα μεγάλο νομικό κενό που υπήρχε σε τέτοιου είδους υποθέσεις, που πήγε να καλυφθεί με ειδική διάταξη, κατά την οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών όποιος διαπράττει bullying, (εκτός κι αν η πράξη τιμωρείται με βαρύτερη ποινή).

Ο 20χρονος φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής, 6 Φεβρουαρίου. Όμως εντοπίστηκε, νεκρός λίγες μέρες μετά σε κοντινή απόσταση. 

Άλεξ: Μία από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις

Μια από τις πιο σκοτεινές υποθέσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα. Η υπόθεση Άλεξ. Το παιδάκι που ήρθε από την Ρωσία με τη μάνα του στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή, εξαφανίστηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006 υπό μυστηριώδεις συνθήκες. Υπάλληλος φροντιστηρίου αποκάλυψε ότι το βράδυ που χάθηκε ο Άλεξ,  η παιδική συμμορία τον είχε ενοχλήσει και απειλήσει. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έσπασε η…ομερτά  και αποκάλυψαν όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Άλεξ έχασε τη ζωή του.

Πυροβόλησε και μετά πυροβολήθηκε

Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του γιατί ένιωθε ότι δεν τον αποδέχονταν, ενώ αρχικά προσπάθησε να σκορπίσει τον θάνατο και να βάψει μια σχολή με αίμα. Ο 19χρονος Δημήτρης Πατμανίδης στις 10 Απριλίου του 2009 μπούκαρε στη Σχολή Μαθητείας του ΟΑΕΔ στον Ρέντη όπου φοιτούσε, και άρχισε να πυροβολεί με μια καραμπίνα. Τραυμάτισε έναν 18χρονο συμμαθητή του και δύο εργάτες. Στην συνέχεια αυτοπυροβολήθηκε για να πεθάνει αργά και βασανιστικά μετά από δύο ώρες. «Δεν αντέχω να με απαξιώνουν άλλο και να μη μου δίνουν σημασία. Θα τους πάρω ό,τι πολυτιμότερο έχουν. Είμαι εγωιστής. Δεν αντέχω άλλο το φτύσιμο», έγραφε στο σημείωμα που άφησε.

Τον άφησαν να… αιωρείται στη μπασκέτα

Απίστευτο περιστατικό με εννιάχρονο μαθητή συνέβη, πέρυσι το Γενάρη στο χωριό Πλαγιά του Πλωμαρίου. Το εννιάχρονο παιδί έπαιζε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος στο σχολείο του με άλλους μαθητές μπάσκετ. Κάποια στιγμή τα παιδιά θέλησαν να κάνουν ένα αστείο με τον συμμαθητή τους κι έτσι τον σήκωσαν με τα χέρια για να καρφώσει στο στεφάνι της μπασκέτας τη μπάλα. Τα παιδιά τον άφησαν να αιωρείται από το στεφάνι της μπασκέτας και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του εννιάχρονου μαθητή να τον κατεβάσουν, τον άφησαν εκεί . Ο μικρός μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε κάταγμα στο αριστερό του χέρι.

Η 22χρονη στη σχολή του ΟΑΕΔ

Σοκ προκάλεσε η είδηση τον Μάρτιο του 2015, με 22χρονη σπουδάστρια της τεχνικής Σχολής του ΟΑΕΔ,  που επιτέθηκε με μαχαίρι μέσα στην αίθουσα σε τρεις συμμαθήτριές της.  Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν τελειώσει το μάθημα, η μαθήτρια έβγαλε από την τσάντα της ένα μαχαίρι και επιτέθηκε κατά των συμμαθητριών της.  Η 22χρονη ισχυρίστηκε πως προχώρησε στην πράξη αυτή γιατί ήταν θύμα bullying στη Σχολή.

Γ.Λ.