Κατώτατος μισθός και απολύσεις αποτελούν το βασικό μενού των πρώτων συνεδριάσεων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί από κοινού από τους δανειστές και το υπουργείο Εργασίας.  

Οι μέχρι τώρα συνεδριάσεις διεξάγονται σε καλό κλίμα, υποστηρίζουν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να συναντηθεί με τους "κοινωνικούς εταίρους" αύριο Τρίτη προκειμένου να λάβει υπόψη της τις θέσεις τους στα συγκεκριμένα ζητήματα. 

Να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι πλευρές (και ο ΣΕΒ) δεν έχουν αντίρρηση τουλάχιστον στην επαναφορά των ΣΣΕ. Ωστόσο ζητούμενο παραμένει ο τύπος (και η ουσία) των "νέων" συμβάσεων, η διάρθρωσή τους (αν και η συμφωνία δεν προβλέπει επιστροφή στα προβλεπόμενα πρό μνημονίου π.χ. επέκταση ΣΣΕ, επικράτηση ευνοϊκότερων συμβάσεων) και κυρίως αν θα συνεχίσει το καθεστώς επικράτησης των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών. 

Επίσης ο ΣΕΒ και η ΓΣΕΕ έχουν ήδη συμφωνήσει από το 2014 ότι δεν υπάρχει λόγος να αυξηθεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο οι δανειστές θεωρούν "ανορθογραφία" την σχετική έγκριση του υπουργού (μέσω του ΑΣΕ- Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) για να "τρέξουν" οι ομαδικές απολύσεις, όταν μια επιχείρηση επικαλεστεί προβλήματα. 

Τα μέλη της Επιτροπής 

Στην Επιτροπή Εμπέρογνωμόνων για τα Εργασιακά συμμετέχουν συνολικά 8 μέλη, εκ των οποίων τα πέντε έχουν προταθεί από τους δανειστές και τρία από την ελληνική πλευρά. 

Αναλυτικά από την ελληνική πλευρά συμμετέχουν  Gerhard Bosch , Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Duisburg-Essen και Bruno Veneziani , Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Bari. 

Οι προτεινόμενοι από τους δανειστές είναι οι Jan Van Ours , Καθηγητής  Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Tilburg, ως Πρόεδρος, και οι  Fernandes Monteiro , Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Ινστιτούτο Εργασίας και Επιχειρήσεων (Λισσαβώνα) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Lusiasa του Πόρτο, Wolfang Daubler , Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης, Ιωάννης Κουκιάδης, Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Juan Jimeno , Διευθυντής του Τμήματος Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και Petro Silva Martins , Καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College που έχουν προταθεί (όπως και ο Πρόεδρος της Επιτροπής) από την πλευρά των δανειστών. 

Παρατηρητής των εργασιών της επιτροπής έχει οριστεί η Έφη Αχτσιόγλου, διδάκτορας εργατικού δικαίου.