current views are: 8

20 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση16:35

Τα πάνω-κάτω στις βάσεις: Στα ύψη οι Ιατρικές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές Σχολές

Ανατροπές αναμένεται να δούμε φέτος στην κίνηση των βάσεων, όπως φάνηκε από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν την Παρασκευή.

Δημοσίευση 16:35’

Ανατροπές αναμένεται να δούμε φέτος στην κίνηση των βάσεων, όπως φάνηκε από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν την Παρασκευή.

Ανατροπές αναμένεται να δούμε φέτος στην κίνηση των βάσεων, όπως φάνηκε από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αναρτήθηκαν την Παρασκευή.

Η μαζική αποτυχία των υποψηφίων στην Ιστορία και τα Μαθηματικά, φέρνει τα πάνω-κάτω σε τρία επιστημονικά πεδία, ενώ όπως τόνισε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γ. Παντής προκύπτει συνωνστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα Αρχαία Ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα Λατινικά το 69,09% και στην Ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα Μαθηματικά Θετικών Σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη Φυσική το 69,5% και στη Χημεία το 75,27%.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι Ιατρικές Σχολές θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα ή θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο, στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές αναμένεται πτώση, αυξομειώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες, μεγάλη θα είναι η πτώση στα Παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως της Περιφέρειας, οι βάσεις εισαγωγής και στα Παραϊατρικά και γεωπονικά τμήματα θα ανέβουν, ενώ ανοδική τάση θα καταγραφεί στις Αστυνομικές σχολές.

Πιο αναλυτικά, στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, οι βάσεις στις περιζήτητες σχολές αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς πτωτικά. Πέρυσι, η βάση εισαγωγής στη Νομική Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 18.223 μόρια.

Άνοδος εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί στο βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής του πεδίου.

Όσον αφορά το 2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, η πορεία των βάσεων εισαγωγής στς Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές, τις οποίες φέτος διεκδικεί μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι, εκτιμάται ότι θα είναι πτωτική. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι περίπου 50.000 ήταν οι εν δυνάμει υποψήφιοι από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση όταν φέτος οι υποψήφοι των θετικών σπουδών είναι λιγότεροι από 20.000. Η πτώση αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της Αθήνας και μεγαλύτερη στις Σχολές της περιφέρειας.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας, οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τη Χημεία θα διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές και στις υπόλοιπες Σχολές των Επιστημών Υγείας, όπως Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να παρουσιάσουν οριακή άνοδο. Εν τω μεταξύ, μεγάλη άνοδο αναμένεται να παρουσιάσουν οι βάσεις στα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου, τα οποία φέτος διεκδικούν οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών, ενώ μέχρι πέρυσι «μονοπωλούσαν» οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που παραδοσιακά συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης, οι βάσεις εισαγωγής εκτιμάται ότι θα κάνουν «βουτιά», η οποία θα είναι μεγάλη στην περιφέρεια όπου θα αρκούν για την εισαγωγή μερικά χιλιάδες μόρια μόνο.

Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν πλέον απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει πολύ χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών.

Όσον αφορά το 5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας – Πληροφορικής, παρά τις καλύτερες, φέτος, επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, η αποτυχία των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών προσανατολισμού αναμένεται να πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις στις Οικονομικές Σχολές. Η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

Υπολογίστε ηλεκτρονικά τα μόρια

Ειδική εφαρμογή για να υπολογίσουν όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές 2016 τα μόρια που συγκεντρώνουν ανάλογα με τις επιδόσεις που έχουν «πιάσει» σε κάθε μάθημα ανέπτυξε το υπουργείο Παιδείας. Επίσης μπορεί να γίνει εύκολα η σύγκριση με τις περσινές βάσεις.

Ειδικότερα όλοι οι υποψήφιοι στις πανελλήνιες 2016 μπορούν να μπαίνουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση markcalc.minedu.gov.gr/ και να υπολογίσουν ηλεκτρονικά τον αριθμό των μορίων τους.

Εισάγοντας τους βαθμούς που πιστεύουν ότι έχουν επιτύχει σε κάθε μάθημα μπορούν να βλέπουν τα συνολικά μόρια και να συγκρίνουν με τις βάσεις εισαγωγής του 2015.


σχετικα αρθρα