Η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) ανακοίνωσε ότι δεν θα λαμβάνει πλέον πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη - μέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή της «στις καταστροφικές πολιτικές αποτροπής και τις προσπάθειές τους  να  ωθήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία, μακριά από τις ευρωπαϊκές ακτές». Η απόφαση θα εφαρμοστεί άμεσα και θα ισχύει για τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε όλο τον κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση σημειώνει ότι τρεις μήνες μετά από την έναρξη της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, «οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη προστασίας εγκαταλείπονται και είναι αυτοί που μετρούν το πραγματικό ανθρώπινο κόστος αυτής της συμφωνίας». 

«Στα ελληνικά νησιά, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, υφίστανται τις άμεσες συνέπειες», τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κάνοντας λόγο για «άθλιες συνθήκες, σε συνωστισμένους καταυλισμούς», ενώ υπενθυμίζουν ότι  «οι περισσότερες οικογένειες, τις οποίες η Ευρώπη τις κρατά μακριά από την κοινή θέα, έχουν εγκαταλείψει εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν».

«Για μήνες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν δημόσια για μια επαίσχυντη ευρωπαϊκή απάντηση, η οποία εστιάζει στην αποτροπή και όχι την παροχή βοήθειας και προστασίας στους ανθρώπους  που τη χρειάζονται», δήλωσε ο διεθνής γενικός γραμματέας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ζερόμ Ομπερέιτ. «Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και θέτει την ίδια την έννοια του “πρόσφυγα” και την προστασία που προσφέρει σε κίνδυνο», εκτιμά ο ίδιος.
Κατά τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας θέτει επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η φροντίδα προς τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους είναι προαιρετική και ότι μπορούν να εξαγοράσουν την υποχρέωσή τους για παροχή ασύλου.

«Η προσπάθεια της Ευρώπης να αναθέσει σε τρίτες χώρες τον έλεγχο της μετανάστευσης έχει αλυσιδωτές συνέπειες, με τα κλειστά σύνορα να εκτείνονται σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη Συρία. Οι άνθρωποι όλο και περισσότερο δεν έχουν πού να στραφούν», δήλωσε ο κ. Ομπερέιτ.

Η οργάνωση καταγγέλλει «χειραγώγηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και υποστηρίζει ότι «οι πολιτικές αποτροπής που παρουσιάζονται στον κόσμο ως ανθρωπιστικές λύσεις έχουν επιδεινώσει τα δεινά των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη».

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν θα λάβουν χρηματοδότηση από θεσμικά όργανα και κυβερνήσεις των οποίων οι πολιτικές προκαλούν τόσο κακό. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιστρέψουν τις προτεραιότητες – αντί να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να επαναπροωθήσουν, θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται και προστατεύουν», καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.