Μία εφαρμογή σε ιστοσελίδες και smartphones για τους καύσωνες ώστε οι πολίτες και κυρίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μπορούν να ενημερωθούν για κλιματιζόμενες αίθουσες δημιούργησαν ο δήμος Αθηναίων και το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Πρόκειται για την εφαρμογή Treasure, όπου απεικονίζεται η θερμοκρασία εδάφους και αέρα, καθώς και οι δείκτες θερμικής δυσφορίας.

Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής την Τετάρτη ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε ότι η εφαρμογή θα προτείνει στον χρήστη ή στο στενό συγγενικό ή φιλικό του περιβάλλον, τον πλησιέστερο κλιματιζόμενο χώρο και πρόσθεσε ότι, φέτος, θα λειτουργήσει πιλοτικά και μία παραλλαγή της ίδιας εφαρμογής, με την τοποθέτηση αυτοκόλλητων με μικροτσίπ σε επιλεγμένα δημοτικά ιατρεία, σε ΚΕΠ, στις Λέσχες Φιλίας, καθώς και τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε ως σημαντική την πρωτοβουλία αφού τα επόμενα χρόνια η πρωτεύουσα θα κληθεί να αντιμετωπίσει καύσωνες μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης. Είπε επίσης ότι η πρωτεύουσα θα πρέπει να αποκτήσει περισσότερα μέρη για ανάσες δροσιάς, ενώ πρόσθεσε ότι για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αξιοποιούνται ήδη από το δήμο συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο καθώς και η συμμετοχή του σε δίκτυα πόλεων, όπως είναι το C40 και το δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων, Resilient Cities 100.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κανάρης Τσίγκανος τόνισε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια και επισήμανε ότι υπάρχει η διάθεση από το Αστεροσκοπείο να παράσχει κάθε δυνατή τεχνογνωσία στο δήμο. Ο κ.Τσίγκανος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το Αστεροσκοπείο θα είναι σταντ μπάι για το καλό του δημότη.