Στόχος βανδαλισμών, με προσβλητικά και ταπεινωτικά συνθήματα, έγινε το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την ιταλική αστυνομία, άγνωστοι κατέφεραν να εισέλθουν στο εσωτερικό του περιπτέρου τη νύχτα της Τετάρτης, 15 Ιουνίου, παραβιάζοντας το λουκέτο της πλαϊνής πόρτας της ξύλινης εγκατάστασης.

Ακολούθως, σκαρφάλωσαν με σκαλωσιά στο εσωτερικό του περιπτέρου, στους τοίχους του οποίου έγραψαν με μαύρο γραφίτη τα συνθήματα «πωλείται» και «μία πατρίδα μεταναστών χωρίς κράτος» στην αγγλική γλώσσα.

Τα δύο συνθήματα καλύπτουν μεγάλη έκταση των τοίχων του περιπτέρου (περίπου πέντε μέτρα το πρώτο και δέκα το δεύτερο) και το πιο μικρό, βρίσκεται ακριβώς πάνω από την κεντρική πύλη εισόδου. Ύστερα από αίτημα της γλύπτριας Διοχάντης, στην οποία και ανήκει το έργο - εγκατάσταση «Beyond Reform», τοποθετήθηκε γραπτό μήνυμα με το οποίο οι επισκέπτες πληροφορούνται ότι τα συγκεκριμένα συνθήματα ουδεμία σχέση έχουν με το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι ιταλικές αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες, ενώ για το συμβάν ενημερώθηκε και το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Για το θέμα εκδόθηκε ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη και το προξενείο της Ελλάδας στη Βενετία κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού «καταδικάζει απερίφραστα κάθε πράξη βίας. Η τέχνη είναι ένας κατ' εξοχήν χώρος ελευθέρας έκφρασης και αμφισβήτησης, η οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίρνει τη μορφή βιαιοπραγίας ή βανδαλισμών».