Χρέη νοσηλευτή αναγκάζεται να εκτελεί φύλακας στις φυλακές Διαβατών, μετά την παραίτηση ενός εκ των τριών νοσηλευτών που προβλέπονται από το οργανόγραμμα, όπως καταγγέλλει ο αρχιφύλακας του σωφρονιστικού καταστήματος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Κώστας Βαρσάμης.

Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι παρότι τα θέματα υγείας των 550 κρατουμένων στις φυλακές μπορούν να αντιμετωπίζονται με τους επισκέπτες γιατρούς, ο αριθμός των νοσηλευτών δεν θεωρείται επαρκής για την εξυπηρέτησή τους.

«Σε ό,τι αφορά τα θέματα υγείας στο γενικό κατάστημα κράτησης Διαβατών της Θεσσαλονίκης, αυτήν τη στιγμή το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, γιατί υπολειπόμαστε κατά πολύ στον αριθμό των νοσηλευτών που θα θέλαμε να έχουμε για να εξυπηρετούνται οι φυλακές σε 24ωρη βάση. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δύο νοσηλευτές και έναν φύλακα που τον έχουμε “βαφτίσει” εμείς νοσηλευτή, για να καλύπτει τη θέση ενός άλλου, ο οποίος παραιτήθηκε για δικούς του λόγους. Με τα δεδομένα τα τωρινά και οι τρεις αυτοί είναι πάρα- πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθούν στα ουσιώδη προβλήματα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο κ. Βαρσάμης.

Όπως σημειώνει «το βράδυ, που στη φυλακή δεν υπάρχει νοσηλευτής και για οποιοδήποτε θέμα προκύψει αναγκάζεται ο φύλακας που κάνει βάρδια να “μαντέψει” το όποιο πρόβλημα ή να κάνει την όποια “διάγνωση” για να παραπέμψει τον κρατούμενο στο κέντρο υγείας ή στο νοσοκομείο».

«Και υπάρχουν και περιπτώσεις, πολλές φορές, που μπορεί οι κρατούμενοι να προσποιηθούν οποιαδήποτε ασθένεια, για να βγουν σε κέντρο υγείας ή σε νοσοκομείο και μπορεί να έχουν σχεδιάσει οτιδήποτε θέλουν» ανέφερε ακόμη ο κ. Βαρσάμης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το οργανόγραμμα προβλέπει τρεις θέσεις νοσηλευτών, αλλά για να εξυπηρετηθούν όλες οι ανάγκες θα έπρεπε να υπάρχουν οκτώ. «Το πρωί που είναι όλοι οι γιατροί εδώ, έχουμε ένα νοσηλευτή που δεν προλαβαίνει ποιον γιατρό να πρωτοεξυπηρετήσει, να μετρήσει πιέσεις, να κάνει αλλαγές σε τραύματα, να κάνει αιμοληψίες. Κατά την άποψή μας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οκτώ νοσηλευτές» τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα της ιατρικής κάλυψης στις φυλακές Διαβατών, ο κ. Βαρσάμης είπε ότι οι κρατούμενοι εξυπηρετούνται από επισκέπτες γιατρούς, που έρχονται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

«Έχουμε παθολογικό και ψυχιατρικό ιατρείο καθώς και οδοντιατρείο, όπου έρχονται επισκέπτες γιατροί από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Κάνουν κανονικά υπηρεσία, όπως θα έκαναν στο νοσοκομείο όπου υπηρετούν, από το πρωί έως το μεσημέρι. Βέβαια, είχαμε έναν μόνιμο ψυχίατρο, ο οποίος λόγω θέματος υγείας είναι εδώ κι έναν μήνα σε αναρρωτική άδεια. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρχουν μόνιμοι γιατροί παθολόγοι. Επίσης, δεν υπάρχει γυναικολόγος και όταν προκύψει κάποιο γυναικολογικό θέμα, αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα περιστατικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε.

Από τους συνολικά 550 κρατούμενους στις φυλακές Διαβατών οι 17 είναι εξαρτημένοι και ενταγμένοι στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Προμηθέας» και 20 είναι γυναίκες.

Στο μεταξύ χθες επισκέφθηκε το χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ Προμηθέας στις φυλακές Διαβατών ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και προανήγγειλε ότι σήμερα, Δευτέρα, θα καταθέσει το νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία στις φυλακές θεραπευτικών προγραμμάτων για τους εξαρτημένους από ναρκωτικά.