Μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο δίνουν οι πυροσβέστες στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, όπου ξέσπασε πυρκαγιά το βράδυ του Σαββάτου.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχει εξαπλωθεί σε μια πολύ μεγάλη έκταση, με περίμετρο χιλιομέτρων και υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, με τρεις κατευθύνσεις. Το ένα μέτωπο εξελίσσεται προς την πλευρά των οικισμών Πάνακτο, Πράσινο και Λεύκα, ένα νότια της Στεφάνης και ένα ακόμα προς τα ανατολικά, προς τις εγκαταστάσεις της ΤΙΤΑΝ και τα νταμάρια Φράγκου.

Αξιωματικοί του Π.Σ. διευκρινίζουν ότι δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές, αλλά η πυρκαγιά είχε συνεχείς αναζωπυρώσεις το απόγευμα, λόγω αλλαγής κατεύθυνσης των ανέμων και τώρα πολλές μεγάλες εστίες είναι σε εξέλιξη, μέσα σε χαράδρες και δύσβατά σημεία, όπου είναι αδύνατη η πρόσβαση από τα πυροσβεστικά οχήματα.

Οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έχουν τοποθετηθεί στην περίμετρο της πυρκαγιάς, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα ανοίγουν δρόμους προς τις εστίες, προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν και ανακόψουν την πορεία τους, μέχρι το πρωί που θα αρχίσουν πάλι να επιχειρούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τα ελικόπτερα.

Το θετικό είναι ότι μαζί με το σκοτάδι κόπασαν και οι άνεμοι και έτσι είναι λίγο πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
 

 

Στην επιχείρηση της κατάσβεσης συμμετέχουν 140 πυροσβέστες με 66 οχήματα, 128 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες και 40 υδροφόρες των δήμων ενώ εναέρια μέσα αποσύρθηκαν για το βράδυ από τον σχεδιασμό καθώς δεν μπορούν να συνδράμουν λόγω νύχτας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εκτίμηση για το μέγεθος της καταστροφής, το οποίο θα αποτιμηθεί μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά οι πρώτοι πρόχειροι υπολογισμοί, «μιλούν» για αρκετές χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους.

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι, ένα Καναντέρ που επιχειρούσε στην περιοχή πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση, λόγω βλάβης που παρουσιάστηκε στον κινητήρα. Οι δύο πιλότοι βγήκαν σώοι, ωστόσο ένας εξ' αυτών μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας με ελαφρά τραύματα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1,  ένας εκ των κυβερνητών του καναντέρ ανέφερε πως «είχαμε Άγιο». «Ήταν και θέμα Αγίων εκείνη την ημέρα που μας βοήθησαν που πήγαν όλα καλά» δήλωσε ο κυβερνήτης και πρόσθεσε «ήταν και η εκπαίδευση που μας είχε παρασχεθεί και μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε».