Μια συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας Ιρακινών προσφύγων που έφτασε στη Λέσβο απαθανάτισε χθες ο φωτογραφικός φακός, όταν βγήκε στην παραλία της Κάγιας, κοντά στη Σκάλα Συκαμνιάς, μια βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ εδώ και καιρό έχουν ελαχιστοποιηθεί οι αφίξεις.

Έκπληκτοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην παραλία, μεταξύ των οποίων ο πατέρας Χριστόφορος που ιερουργεί στον εκεί καταυλισμό πρώτης στάσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, είδαν έναν άνδρα να κουβαλά στην πλάτη του τη νεαρή τυφλή γυναίκα του ενώ στην αγκαλιά του είχε το λίγων μηνών μωρό τους.

«Είχε αυτός ο άνθρωπος ένα απίστευτο μεγαλείο ψυχής, μια μοναδική δύναμη» λέει ο Στρατής Τσουλέλλης, πρόεδρος της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης που κολυμπούσε εκεί και απαθανάτισε τη στιγμή. Και συνεχίζει: «Μείναμε όλοι να βλέπουμε αυτόν τον πρόσφυγα να κατεβαίνει από τη βάρκα έχοντας την τυφλή γυναίκα του στους ώμους του και το μωρό τους στα χέρια του». Μαζί στη βάρκα κι άλλες πολλές γυναίκες με παιδιά οι περισσότερες από το Ιράκ.

Όλοι όσοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί έσπευσαν να βοηθήσουν.

Η προσφυγική οικογένεια μεταφέρθηκε στο hot spot της Μόριας ενώ με εντολή του υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, που ενημερώθηκε σχετικά, σήμερα κιόλας, αμέσως μετά την καταγραφή τους, θα μεταφερθούν στο δημοτικό καταυλισμό προσφύγων στον Καρά Τεπέ, όπου θα παραμείνουν μέχρι να υπάρξουν θέσεις σε δομές περίθαλψης ευάλωτων κατηγοριών προσφύγων στο νησί, όπως είναι το ξενοδοχείο της οργάνωσης «Caritas» ή οι χώροι της οργάνωσης «Ηλιακτίδα».