Με μια αιχμηρή ανακοίνωση που τελικούς αποδέκτες έχει τον αναπλ. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο σχολίασε η ΕΣΗΕΑ τα όσα έλαβαν χώρα σήμερα στο Εφετείο, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Το σωματείο των δημοσιογράφων κατήγγειλε τη στάση των αστυνομικών τόσο για τις μη επικαιροποιημένες λίστες όσο και για «ανεπαρκή σχεδιασμό ασφαλείας» με αφορμή την προσπάθεια του κατηγορούμενου Γ. Ρουπακιά να επιτεθεί σε φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τη δίκη καθώς και τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην κάλυψη του ρεπορτάζ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ έχει ως εξής:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τα πρωτοφανή γεγονότα, που συνέβησαν σήμερα από αστυνομικούς, σε βάρος των δημοσιογράφων μέσα στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών, με την ανοχή της Έδρας, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, δημοσιογράφοι που καλύπτουν την δίκη, αντιμετωπίστηκαν σκαιότατα από αστυνομικούς εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου, όταν θέλησαν να προσεγγίσουν την έδρα για να εκθέσουν στην Πρόεδρο του Δικαστηρίου, τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ.

Ειδικότερα, ενώ έχει ανακοινωθεί επισήμως από τις αρχές Ιουνίου ότι η δίκη της Χ.Α. θα μεταφερθεί στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, δεν έγινε καμία προετοιμασία για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων που καλύπτουν τη δίκη, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος, που να μπορούν να καθίσουν, ώστε να παρακολουθούν την διαδικασία, τι καταθέτουν οι μάρτυρες, τι ρωτούν οι δικηγόροι. Δεν προβλέφθηκε επίσης η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα όλοι οι συνάδελφοι να μην μπορούν να στείλουν άμεσα τα ρεπορτάζ τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα οποία εργάζονται.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικοί είχαν στη διάθεσή τους μη επικαιροποιημένες λίστες με ονόματα δημοσιογράφων και μάλιστα ζήτησαν η επικαιροποίησή τους να γίνει με πρωτοβουλία των ίδιων.

Επίσης, ο σχεδιασμός ασφάλειας αποδείχθηκε ανεπαρκής, καθώς ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένας εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία Φύσσα, την ώρα που οι αστυνομικοί τον συνόδευαν εκτός της αίθουσας, αποπειράθηκε να επιτεθεί σε φωτορεπόρτερ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης επισημαίνει ότι, όσο σημαντική είναι η άμεση εκδίκαση και απόδοση ευθυνών για τη δολοφονία Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής, τόσο απαραίτητη είναι και η τήρηση των κανόνων της δημοσιότητας με την ελεύθερη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές του ρεπορτάζ και την παρακολούθηση της δίκης, ώστε η κοινή γνώμη να πληροφορείται άμεσα όλη την αλήθεια.

Ως εκ τούτου οι συναρμόδιοι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Ν. Παρασκευόπουλος και Ν. Τόσκας, όπως και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».