Σοκ προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και στον τουριστικό κόσμο της Ελλάδας, καθώς το Brexit αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις των βρετανών τουριστών στη χώρα μας, ακόμη και τη φετινή τουριστική σεζόν.

Μετά την απόφαση των βρετανών ψηφοφόρων να αποχωρήσουν από την ΕΕ, τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά. Ένα από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι οι επιπτώσεις της πτώσης της στερλίνας σε σχέση με το ευρώ και το δολάριο και το κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τους Βρετανούς τουρίστες.

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στο μέσον της τουριστικής περιόδου και εκατομμύρια Βρετανοί είναι ήδη σε διακοπές, στα ελληνικά νησιά, που αποτελούν έναν από τους αγαπημένους τους προορισμούς επί δεκαετίες, καθώς και σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, αυτοί θα δουν ξαφνικά τις τιμές σε καφετέριες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και σε άλλες υπηρεσίες να εκτοξεύονται στα ύψη.

Επίσης, η πτώση της στερλίνας θα δημιουργήσει προβλήματα και σε όσους Βρετανούς έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές στις ΗΠΑ, στο Ντουμπάι και στην Κίνα, αφού σε αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν το αμερικανικό δολάριο, ενώ το τουριστικό πακέτο για τους Βρετανούς θα γίνει συνολικά ακριβότερο και εξαιτίας της αύξησης στις τιμές των καυσίμων των αεροπορικών εταιρειών, αφού τα καύσιμα τιμολογούνται σε δολάρια ΗΠΑ.

Ανήσυχος για τις αναταράξεις ο τουριστικός κόσμος

«Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές & απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό», έγραψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στο Twitter, εκφράζοντας την ανησυχία του.

«Ο ελληνικός τουρισμός «ψηφίζει» Bremain. 2,5 εκ φίλοι Βρετανοί κάθε χρόνο μας επισκέπτονται & μας στηρίζουν. Τους χρειαζόμαστε μαζί μας» επισημαίνει ο κ. Ανδρεάδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως για τη φετινή σεζόν η πτώση της τιμής της στερλίνας επιδρά αρνητικά τόσο σε σχέση με τις υφιστάμενες κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και έχουν δοθεί προκαταβολές όσο και σε σχέση με τις μελλοντικές κρατήσεις.

Για τις υφιστάμενες απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία από Βρετανούς τουρίστες που έχουν καταβληθεί προκαταβολές προκύπτει ένα επιπλέον σημαντικό κόστος για την αποπληρωμή του πακέτου διακοπών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το ζητούμενο είναι ποιες δυνατότητες διευκολύνσεων υπάρχουν από την πλευρά των ελληνικών ξενοδοχείων για να αποφευχθούν τυχόν ακυρώσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι από πέρυσι ο κλάδος έχει υποστεί έως και υπερδιπλασιασμό σε μέρος των φορολογικών του βαρών.

Παράλληλα, ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι έως και τον Ιούνιο υπολειπόταν ένας αριθμός περίπου 500.000 κρατήσεων από τη βρετανική αγορά για να καλυφθεί περίπου το περυσινό αποτέλεσμα σε επίπεδο αφίξεων από τη Βρετανία. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισημαίνει την οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι τουριστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Αρνητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση από τη Βρετανία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννη Ρέτσου, ο οποίος εκτιμά ότι οι αφίξεις βρετανων τουριστών θα μειωθούν, ενώ θα υπάρξουν ακυρώσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους προορισμούς στη νότια Ευρώπη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ρέτσος δήλωσε ότι, αν συνεχιστεί η υποτίμηση της αγγλικής λίρας, είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να επηρεαστεί το μέτωπο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς θα έχει αποδυναμωθεί η αγοραστική δύναμη των βρετανών πολιτών.

Από την πλευρά του το μέλος των εν Ελλάδι τουριστικών πρακτόρων Νικόλας Κελαηδίτης επεσήμανε ότι θα πρέπει να «περιμένουμε» να δούμε ποιες εξελίξεις θα υπάρξουν στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου. Τα τελευταία χρόνια οι ελεύσεις βρετανών επισκεπτών στην Ελλάδα ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια.

Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος των Τουριστικών Πρακτόρων της Βρετανίας (ΑΒΤΑ) αναφέρει ως άμεση επίπτωση για τους βρετανούς τουρίστες που θα ταξιδέψουν εκτός της χώρας κατά τη φετινή σεζόν τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης λόγω της πτώσης της αξίας της στερλίνας.

Οι βρετανοί τουρίστες «ψηφίζουν» Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Βρετανία αποτελεί τη δεύτερη πιο ισχυρή αγορά άντλησης επισκεπτών για τον τουρισμό της Ελλάδας. Μάλιστα, την τελευταία δεκαετία, οι βρετανοί τουρίστες που έκαναν διακοπές στη χώρα μας ξόδεψαν, συνολικά, πάνω από 16 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στην πραγματοποίηση του ρεκόρ των άμεσων ταξιδιωτικών εισπράξεων που επετεύχθη πέρυσι έπαιξαν τα έσοδα από τους βρετανούς τουρίστες.

Πιο αναλυτικά, πέρυσι, η χώρα είχε επιπλέον 732 εκατ. ευρώ άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις σε σχέση με το 2015 φθάνοντας συνολικά στα 14,2 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των επιπλέον ταξιδιωτικών εισπράξεων, τα 467 εκατ. ευρώ προήλθαν από τους Βρετανούς τουρίστες.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τη φετινή χρονιά που περιλαμβάνουν το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου οι αφίξεις των βρετανών τουριστών παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, ξεπερνώντας τις 206.000, διάστημα κατά το οποίο ξόδεψαν για τις διακοπές τους στη χώρα μας πάνω από 105 εκατ. ευρώ.