Αλεύρι και λαχανικά από το αγρόκτημά τους εξασφάλισαν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ

 Αλεύρι και λαχανικά από το αγρόκτημά τους εξασφάλισαν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ

Αλεύρι και λαχανικά για όλη τη χρονιά εξασφάλισαν τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης καθώς, η προσπάθεια αναβίωσης του αγροκτήματος της κοινότητας μετά από τέσσερα χρόνια, απέφερε τους πρώτους καρπούς.

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη συγκομιδή παραγωγής στο αγρόκτημα, με το αλώνισμα 120 στρεμμάτων σιτηρών, μαλακού σιταριού για αρτοποιία και κριθαριού. Σημειώνεται ότι το αγρόκτημα έμεινε ακαλλιέργητο κατά το μεγαλύτερο μέρος του, από το 2012, όταν συνταξιοδοτήθηκε ο μοναδικός αγροτοτεχνίτης του. Ξαναπήρε ζωή, χάρη σε χορηγία του Ιδρύματος Λάτση, μέσω της οποίας προσελήφθησαν δύο αγρότες και άλλα δύο άτομα από την κοινωνική επανένταξη. Σήμερα σε ολόκληρη την έκταση του αγροκτήματος καλλιεργούνται σιτηρά και εποχικά λαχανικά.

“Η παραγωγή βιολογικού κριθαριού έφθασε τους 11,5 τόνους, το οποίο πουλήθηκε ήδη για ζωοτροφή ενώ από τους συνολικά 30 τόνους σιτάρι, θα κρατήσουμε τους πέντε για αλεύρι και τους υπόλοιπους θα τους πουλήσουμε σε μύλους” διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος Παραγωγικών Μονάδων του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, Θανάσης Τζιούμπας. Την ίδια ώρα, τα εποχικά λαχανικά που καλλιεργήθηκαν, καλύπτουν τις ανάγκες της κοινότητας, όπως και η σάλτσα που θα φτιαχτεί από τη βιομηχανική ντομάτα που καλλιεργείται στο αγρόκτημα. Πρόθεση της ομάδας του αγροκτήματος, σύμφωνα με τον κ.Τζιούμπα, είναι η καλλιέργεια νέων ποικιλιών σιτηρών, η μεταποίηση των προϊόντων και η προώθησή τους στην αγορά, όπως η σάλτσα ντομάτας και η δημιουργία ενός δικτύου κοινωνικά υποστηριζόμενης γεωργίας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο