Μόνο με το... δεξί δεν μπήκε σήμερα ο μήνας για τους συνταξιούχους όλων των κλάδων, καθώς, από σήμερα τίθεται σε πλήρη ισχύ το ασφαλιστικό με περικοπές, τόσο στον τομέα των κύριων συντάξεων, όσο και στο ΕΚΑΣ.

Εξάλλου, τη Δευτέρα 4 Ιουλίου θα καταβληθούν, ξεχωριστά από το κύριο ποσό της σύνταξης, οι επικουρικές συντάξεις, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των συνταξιούχων. 

Σύσσωμες οι ενώσεις των συνταξιούχων βρίσκονται σε θέση μάχης, τόσο για να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς διαμαρτυρίες των μελών τους, όσο και για να αγωνιστούν περαιτέρω με όποια μέσα διαθέτουν προκειμένου να αποφύγουν το νέο ''κύμα'' περικοπών.

Η αύξηση στην παρακράτηση φόρου έχει πλήξει το σύνολο των συνταξιούχων, φέρνοντας μειώσεις από 6-7 ευρώ μέχρι 90, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης, ενώ οι περισσότεροι δικαιούχοι εκφράζουν την σφοδρή διαμαρτυρία τους για την κατακόρυφη μείωση του ΕΚΑΣ.

«Είμαστε πλέον σε σημείο μηδέν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι πλέον που μπορούν να μας πάρουν» τονίζει ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Γρηγόρης Τάτσης, ο οποίος τονίζει στο newpost ότι ο κλάδος έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την περικοπή του ΕΚΑΣ, η οποία ''άγγιξε'' 42.000 από τους 96.000 που το δικαιούται, με μειώσεις που έφτασαν ακόμα και τα 220 ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Τάτση, καθημερινά εκφράζονται διαμαρτυρίες από τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες που εξαργυρώνουν 40 χρόνια δουλειάς με ελάχιστο πλέον ποσό σύνταξης. 

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος συνταξιούχων του ΙΚΑ κ. Δήμος Κουμπούρης,  μιλά για συνολική μείωση 45% τα τελευταία χρόνια, ενώ στις επικουρικές το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και αγγίζει το 65%. 

Όπως τονίζει, το ΕΚΑΣ ήταν αυτό που ''τσάκισε'' τους περισσότερους συνταξιούχους τυ ΙΚΑ που είδαν το ποσό που τους αντιστοιχεί να μειώνεται ακόμα και 230 ευρώ. 

''Τραγική'' χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την μείωση των συντάξεων και του ΕΚΑΣ ο πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Γ. Μουλίνος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον ''δεν υπάρχει επόμενη ημέρα τόσο για τους συνταξιούχους, όσο και τους υπόλοιπους πολίτες''. 

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για μια πρωτοβουλία ''ψηφοφορίας'' που έχει ξεκινήσει η ΑΓΣΕΕ προκειμένου να μείνει ''ζεστό'' το θέμα του πρόσφατου νόμου για το ασφαλιστικό και να συζητηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Μουλίνο:

Το νέο ασφαλιστικό είναι μια μεσοβέζική κατάσταση με ημερομηνία λήξης. Δεν ξέρω αν τελικά θα επιτύχει το σκοπό του, τη βιωσιμότητά του δηλαδή τα επόμενα χρόνια.