Με στόχο τη διερεύνηση επιχειρηματικών ευκαιριών και συνεργασιών, βρέθηκαν στο Ρέθυμνο 40 εμπορικοί ακόλουθοι από πρεσβείες της Ευρώπης, της Ασίας, και της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι βρίσκονται στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος "Invest in Greece" (Επενδύστε στην Ελλάδα).
Το πρόγραμμα αφορά συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, ώστε να ενημερωθούν και να γνωριστούν οι εμπορικοί ακόλουθοι με τον επιχειρηματικό κόσμο των νομών της Κρήτης για να μεταφέρουν τις εκτιμήσεις τους και την πληροφόρηση στους επιχειρηματίες των χωρών τους.

Οι εμπορικές συναλλαγές και συνεργασίες είναι το μεγάλο ζητούμενο των τοπικών συνεταιρισμών και επιχειρήσεων, και για το λόγο αυτό, οι εμπορικοί ακόλουθοι επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας "Creta Farm" και τις εγκαταστάσεις της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου. Ενημερώθηκαν, για τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων τα οποία και δοκίμασαν, ενώ συζήτησαν για την πορεία των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών του νομού.

Στο Ρέθυμνο, δεκαεννέα επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον περαιτέρω επαφής με εμπορικούς ακόλουθους. Σύμφωνα με τον ακόλουθο της πρεσβείας τη Πολωνίας Βίκτορ Άνσλεμ:

«Η επίσκεψη αυτή είναι το αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει για συνεργασία και επενδύσεις. Η πρωτοβουλία συνεργασίας είναι ιστορικής σημασίας και ενδιαφέρει ιδιαίτερα την κοινότητα των διπλωματών… Είμαστε εντυπωσιασμένοι από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο ανάπτυξης και από τα εξαιρετικά υψηλά τεχνικά πρότυπα στις εγκαταστάσεις που έχουμε επισκεφθεί».

Στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η αντπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή ανέπτυξαν στα μέλη της αποστολή το προφίλ του νομού, τα στοιχεία και τα δεδομένα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ενώ παράλληλα ενημέρωσαν για τους λόγους που μπορεί να επιτευχθεί μία συνεργασία ή μία επένδυση με ασφάλεια, στο Ρέθυμνο.

Ως την απαρχή εμπορικών συνεργασιών χαρακτήρισε την προσπάθεια της περιφέρειας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης ο οποίος επιβράβευσε και το σχεδιασμό και την οργάνωση της επίσκεψης των Εμπορικών ακολούθων στο Ρέθυμνο.

Το επόμενο βήμα, μετά τη συγκεκριμένη διερευνητική συνάντηση, είναι ο προγραμματισμός επίσκεψης επιχειρηματιών από της χώρες που εκπροσωπήθηκαν από τους εμπορικούς ακόλουθους στο ταξίδι τους στην Κρήτη.