Βίαια επεισόδια έλαβαν χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας, όταν εμφανίστηκαν κάποιοι «φουσκωτοί» και σύμφωνα με τις καταγγελίες ομογενών τους επιτέθηκαν.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ένα από τα θέματα ήταν το σχέδιο ανάπλασης του κέντρου της Χειμάρρας (Σπήλαια) και η διαχείριση των παραλιών της καλοκαιρινής περιόδου.

Στη συνεδρίαση βρέθηκαν κάτοικοι και καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου της πόλης προκειμένου να εκφράσουν τις διαφωνίες τους, αφού όπως καταγγέλλουν απώτερος στόχος είναι η υφαρπαγή της περιουσίας τους από τρίτους.

Κάποια στιγμή στην αίθουσα εμφανίστηκαν 5-6 άτομα, τα οποία όπως καταγγέλλεται είναι άγνωστα στην περιοχή, και επιτέθηκαν σε δημότες που διαφωνούσαν με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής.

Υπήρξε ένταση ενώ ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά.

Το επεισόδιο καταδίκασε το υπουργείο Εξωτερικών, με μια σκληρή ανακοίνωση, και εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης.

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας και καταδικάζουμε τα απαράδεκτα περιστατικά άσκησης βίας που διαδραματίστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ και τονίζει:

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, καθώς και στις απαιτήσεις που επιβάλλει ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, τηρώντας τις δεσμεύσεις της ως προς την ελληνική εθνική μειονότητα και διασφαλίζοντας την προστασία όλων των δικαιωμάτων των μελών της, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Αντίδραση ήρθε και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας και συγκεκριμένα τη συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και τον τομεάρχη Εξωτερικών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Καταδικάζουμε με απερίφραστο τρόπο την προκλητικά επαναλαμβανόμενη φυσική και ψυχολογική βία προς την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, με αφορμή και τα απαράδεκτα περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χειμάρρας», τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους.

Τα δύο στελέχη της ΝΔ τόνισαν ότι η δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων μέσω της παράνομης αλλοίωσης ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και της καταχρηστικής εκμετάλλευσης των περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

«Καλούμε την Αλβανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικό τρόπο τις προκλήσεις αυτές των παρακρατικών και μη κέντρων, απέναντι σε πολίτες της επικράτειας της. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κρίνεται και από την επιτυχή ανταπόκριση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και περνάει μέσα από την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των πολιτών της», πρόσθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», καταγγέλλει «προκλητικά επαναλαμβανόμενη άσκηση φυσικής και ψυχολογικής βίας προς τους κατοίκους της Χειμάρρας» και χαρακτηρίζει «ηθικούς αυτουργούς» την κυβέρνηση Ράμα και τον διορισμένο δήμαρχο Γιώργο Γκόρο.

«Επαναλαμβάνουμε την έκκληση μας προς τους Δημοτικούς Συμβούλους όλων των συνδυασμών, να συμμαχήσουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων της Χειμάρρας και να αντισταθούν στις διεφθαρμένες πρακτικές της τοπικής και κεντρικής εξουσίας. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις Διπλωματικές Αρχές της χώρας να στρέψουν την προσοχή τους στη Χειμάρρα και γενικότερα στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία που είναι αντιμέτωπη με συνεχείς προκλήσεις κρατικών και παρακρατικών κέντρων», τονίζεται σε ανακοίνωσή της.