Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους καναλάρχες με αφορμή την προωθούμενη ρύθμιση για τη διαφημιστική αγορά στην τηλεόραση.

Για ωμή παρέμβαση στην ελευθερία των συναλλαγών, η οποία παύει κάθε έννοια του ανταγωνισμού, κάνει λόγο η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) σχετικά με την  πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διάθεση του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.

Σε ανακοίνωσή της η Η ΕΙΤΗΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη ″υπηρεσία″ θα χρεώνει τους συναλλασσόμενους 10% επί του τζίρου πέραν του 20% του ειδικού φόρου τηλεόρασης, τη στιγμή που οι επιχειρήσεις ΜΜΕ όπως όλες, υπόκεινται σε φορολογία στο 29%.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ τον χαρακτηρίζει ″κεφαλικό φόρο″ καθώς θα κοστίζει περί τα 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που η αγορά μειώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Τα υπερέσοδα, τονίζει η ΕΙΤΗΣΕΕ, θα διατίθενται για τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, δηλαδή «νέο κόστος για να καλυφθούν νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τη στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει».

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με τη σύσταση της συγκεκριμένης πλατφόρμας, χαρακτηρίζοντάς την παράδειγμα κρατισμού και ελέγχου των ΜΜΕ.

Τέλος, η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι τάσσεται υπέρ της διαφάνειας με τα μέλη της να είναι θετικά σε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για αδιανόητη επίθεση και  υπογραμμίζουν ότι πουθενά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) δεν αναφέρονται οι λέξεις «επιστροφές», «πιστωτικά σημειώματα», «πολύμηνοι διακανονισμοί».
«Αντίθετα, γίνεται ξεκάθαρο ποιοι ενοχλούνται από ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους πάντες να γνωρίζουν ποιος πουλά, ποιος αγοράζει και σε ποια τιμή. Από ένα σύστημα που θα λειτουργεί κατά της φοροδιαφυγής και υπέρ του ανταγωνισμού», σημειώνουν.