Ακούγεται αδιανόητο, ειδικά σε περιόδους αιχμής και υψηλής επικινδυνότητας για το ξέσπασμα πυρκαγιών, να αναγκάζονται πυροσβέστες να κινητοποιηθούν και να ξεκινήσουν ολόκληρη επιχείρηση, επειδή το παπούτσι ενός πεζοπόρου σκίστηκε στη … σόλα!

Στις 10 το πρωί στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση, σε ορεινό δύσβατο σημείο μεταξύ Μπάλου και Φαλάσαρνας στο νομό Χανίων, για τον εντοπισμό και τη διάσωση αλλοδαπού τουρίστα ο οποίος ενόσω έκανε ορειβασία στην περιοχή, διαπίστωσε ότι η σόλα του παπουτσιού του σκίστηκε και επειδή δεν μπορούσε να συνεχίσει την πορεία του, όπως ισχυρίστηκε στους πυροσβέστες, κάλεσε τον διεθνή αριθμό άμεσης βοήθειας 112 από το κινητό του τηλέφωνο ζητώντας συνδρομή.

Έτσι, δύναμη του Πυροσβεστικού Σταθμού Κισσάμου, δευτερόλεπτα μετά την κλήση του ορειβάτη, αναγκάστηκε να ξεκινήσει επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, και μάλιστα πεζή, αφού το σημείο στο οποίο εντοπίζεται το στίγμα του αλλοδαπού είναι δύσβατο και το πυροσβεστικό όχημα δεν μπορεί να προσεγγίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, οι πυροσβέστες που συμμετείχαν στην επιχείρηση διήνυσαν απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων με τα πόδια προκειμένου να φτάσουν κοντά στον ακινητοποιημένο πεζοπόρο.

Θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι η αιτία για την οποία υπήρξε κινητοποίηση στην Πυροσβεστική είναι ασήμαντη, και πράγματι ίσως να ακούγεται έτσι, καθώς αν μη τι άλλο, ο εξοπλισμός ενός ορειβάτη πιθανότατα θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι υπήρξε κλήση στον διεθνή αριθμό άμεσης βοήθειας και ότι ο τουρίστας ενημέρωσε τους πυροσβέστες πως του είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία του, είναι παράγοντες που από μόνοι τους ανάγκασαν την Πυροσβεστική να τεθεί σε συναγερμό.