Ως «πράο, ηρεμότατο άνθρωπο, ο οποίος δεν είχε διάθεση για καυγά περιέγραψε τον Παύλο Φύσσα στην κατάθεσή του » στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο εξωτερικός φρουρός των φυλακών Δημήτρης Χατζησταμάτης που καταθέτει για δεύτερη μέρα σχετικά με όσα έγιναν λίγη ώρα πριν πέσει νεκρός ο 34χρονος μουσικός.

Ο μάρτυρας βρέθηκε στην καφετέρια «Κοράλλι» το βράδυ της δολοφονίας και μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα επιχείρησε να «διαμεσολαβήσει» ανάμεσα στην ομάδα Χρυσαυγιτών που συγκεντρώθηκε έξω από την καφετέρια και την παρέα του μουσικού, πιστεύοντας πως η ένταση μεταξύ τους ήταν για τον αγώνα.

Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις, περιέγραψε τον Φύσσα ήρεμο και πράο εκείνο το βράδυ, που η παρέα του μουσικού βρέθηκε ενώπιον συγκεντρωμένων μελών της Χρυσής Αυγής.

Ο κ.Χατζησταμάτης κλήθηκε να κοιτάξει τους κατηγορούμενους και να πει αν ανάμεσα τους αναγνωρίζει εκείνον με τον οποίο συζητούσε το επίμαχο βράδυ έξω από το «Κοράλλι». Ο μάρτυρας απάντησε πως χωρίς να είναι βέβαιος αναγνωρίζει τον Ιωάννη Άγγο ή τον Ελπιδοφόρο Καλαρύτη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο».

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής ο μάρτυρας απάντησε πως η Χρυσή Αυγή έχει επιδείξει αντικοινωνική συμπεριφορά κυρίως σε βάρος μεταναστών.

Συμπλήρωσε δε πως εκείνη την περίοδο υπήρχε η αίσθηση για τη Χρυσή Αυγή πως «οποίος έχει διάφορες μαζί μας, θα έχει πρόβλημα».

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της προέδρου, ο κ. Χατζησταμάτης είπε πως λίγες μέρες πριν από το χτύπημα στον Παύλο Φύσσα είχε γίνει η επίθεση στο Πέραμα, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό στη λαϊκή αγορά στο Μεσολόγγι, αλλά και σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή λέγοντας χαρακτηριστικά πως εκείνη την περίοδο «οι Χρυσαυγίτες ήταν οι τσαμπουκάδες της πολιτικής ζωής».

Την ίδια στιγμή, ο κ. Χατζησταμάτης τόνισε ότι ''η παρέα του Παύλου Φύσσα ήταν αμυνόμενη''.

Ο μάρτυρας υποστήριξε πως η ομάδα των χρυσαυγιτών που βρισκόταν έξω από το "Κοράλλι", ήταν αυτή που είχε επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην παρέα του μουσικού ενώ και κατά την εξέτασή του επανέλαβε, πως του είχε κάνει εντύπωση η πειθαρχία που είχαν τα συγκεντρωμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. 
Νωρίτερα ο μάρτυρας κατέθεσε την εκτίμησή του, πως ο Γιώργος Ρουπακιάς προέβη στην πράξη του, σε βάρος του μουσικού, "για να ανέβει ιεραρχικά στην οργάνωση".

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε από το δικαστήριο να μεριμνήσει, ώστε να διευκρινιστεί ο λόγος που ο μάρτυρας, μετά το έγκλημα σε βάρος του Φύσσα, μετακινήθηκε από τις φυλακές Κορυδαλλού που υπηρετούσε, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Όπως ανέφεραν, με αφορμή την παρουσία του στο τραγικό περιστατικό, διενεργείται πειθαρχικός έλεγχος και ζήτησαν από το δικαστήριο να εξασφαλίσει τα σχετικά έγγραφα "για να μπορεί η υπεράσπιση να αξιολογίσει την κατάθεση του μάρτυρα". Ο μάρτυρας αμέσως μετά τη δολοφονία, είχε καταθέσει στην υπηρεσία του αναφορά "σχετικά με τα περιστατικά της ανθρωποκτονίας του Παύλου Φύσσα".

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή στο Εφετείο.