Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών με τσάρτερ στη Λέσβο, μετά το Μάιο και τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αεροδρόμιο Μυτιλήνης και μεταδίδει το emprosnet.gr, τον φετινό Ιούνιο έφθασαν στη Λέσβο 4.825 τουρίστες, όταν τον Ιούνιο του 2015, οι αφίξεις ήταν 15.026.

Η προηγούμενη χειρότερη επίδοση -Ιούνιο μήνα- ήταν το 2012 όταν είχαν καταγραφεί 9.370 αφίξεις, με βάση τα στοιχεία που τηρούνται από το 2004. Σε ποσοστά, η μείωση των αφίξεων του Ιουνίου ανέρχεται στο 67,89%.

Συνολικά, το πρώτο τρίμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου έφθασαν στη Λέσβο 9.904 τουρίστες, όταν την ίδια περίοδο το 2015 είχαν φθάσει στο νησί 29.106. Δηλαδή σε επίπεδο τριμήνου, η ποσοστιαία μείωση των αφίξεων ανέρχεται στο 65,97%.

Δηλαδή ο τουριστικός τομέας του νησιού θα χάσει 495.000 διανυκτερεύσεις το 2016. Κάθε χαμένη διανυκτέρευση, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, αντιστοιχεί σε απώλειες ενάμισι ως δύο ημερομισθίων και πέντε ως έξι κιλών από ιχθυογεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 από τον τουριστικό κλάδο, θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.

Η ροή των αφίξεων δείχνει πως στο τέλος του Οκτωβρίου, δηλαδή με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, οι αφίξεις των τουριστών θα κυμαίνονται οριακά πάνω από τις 20.000, όταν το 2015 είχαν ξεπεράσει τις 75.000. Δηλαδή η Λέσβος φέτος, αν τα πράγματα κινηθούν με την ίδια τάση, αναμένεται να χάσει 55.000 τουρίστες περίπου, οι οποίοι πραγματοποιούν κατά μέσο όρο εννέα διανυκτερεύσεις ο καθένας τους.

Επιπτώσεις σε όλους

Η μείωση της τουριστικής κίνησης οδηγεί σε μεγάλη μείωση του τζίρου όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, όπως ταβέρνες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις ενοικιαζομένων οχημάτων, τουριστικά γραφεία, τουριστικά λεωφορεία κλπ.. Παράλληλα το ήδη οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.

Η μείωση της κατανάλωσης τροφίμων θα οδηγήσει σε απώλειες τζίρου και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο των τροφίμων αλλά και στις μεταφορές. Οι επιπτώσεις στις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις θα είναι περιορισμένες καθώς τα τοπικά προϊόντα έχουν μικρή ζήτηση από τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Η στήριξη που δέχεται ο τουρισμός του νησιού από εταιρείες, όπως είναι η «Thomas Cook» και «TUI» είναι πολύ σημαντικές στην προσπάθεια αλλαγής του κλίματος. Ωστόσο δεν μπορούν να ανασχέσουν τις απώλειες σε τζίρο αλλά και σε αφίξεις τουριστών. 

Από την πλευρά των αρμόδιων κρατικών αρχών, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει για να αντιμετωπισθεί αυτή η κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έχει γίνει είναι οι δωρεάν διανυκτερεύσεις στους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

Λύση ίσως οι «χαμηλού κόστους»

Οι απώλειες αφίξεων θα μπορούσαν να ανασχεθούν μόνο αν οι χαμένες πτήσεις τσάρτερ είχαν αντικατασταθεί με πτήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους, που θα συνέδεαν τη Λέσβο με μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ευρώπης, από τις οποίες προέρχεται ο κύριος όγκος τουριστών του νησιού. Η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου όλους τους προηγούμενους μήνες, είχε θέσει κατ’ επανάληψη το ζήτημα αυτό στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας. Ωστόσο δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Αρκετοί ξενοδόχοι -από την περιοχή της Πέτρας και της Ανάξου- μας έχουν τονίσει πως πολλοί παραδοσιακοί πελάτες τους, από χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, που συστηματικά επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους στη Λέσβο, φέτος δεν βρίσκουν πτήσεις για να επισκεφθούν το νησί. Αιτία είναι η μείωση ή η κατάργηση πτήσεων κατά τον προγραμματισμό που έγινε από τα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού στα τέλη του χειμώνα.

Αυτές οι απώλειες θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν προγραμματισθεί πτήσεις από εταιρείες χαμηλού κόστους. Δίπλα σε αυτούς τους τουρίστες, θα μπορούσε το νησί να προσελκύσει πολλούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής, μιας και το κλίμα σιγά - σιγά αλλάζει. Διότι όλο και περισσότεροι τουρίστες αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα της Λέσβου δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που έβγαινε από το νησί πριν από ένα χρόνο.