Την πεποίθηση ότι η ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την Τουρκία είναι θέμα των κρατών - μελών της ΕΕ διατύπωσε η επίτροπος Φεντερίκα Μογκερίνι απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του «η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διεκδικήσει μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τα 3 δις που ήδη αναμένεται να λάβει, δεν τον σταμάτησε από το να απειλεί την Ευρώπη και να αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με την ΕΕ».

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποφεύγει να επιβεβαιώσει και να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, και αναφέρει απλώς πως «το ζήτημα συζητήθηκε επί μακρόν κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία της 7ης Μαρτίου 2016 και κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες».
 
Η Επίτροπος Μογκερίνι σημειώνει ότι συμφωνήθηκε η αντικατάσταση των σημερινών ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από ελεγχόμενη και νόμιμη διαδικασία, ενώ δίνει λεπτομέρειες για την οικονομική βοήθεια που θα δοθεί στην Τουρκία προκειμένου να βελτιωθούν οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες των Σύριων που αναζητούν καταφύγιο εκεί.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, υπογραμμίζει με νόημα ότι η ταχεία υλοποίηση των συμφωνηθέντων, είναι και θέμα των κρατών-μελών, υπενθυμίζοντας έτσι την έλλειψη βούλησης εκ μέρους ορισμένων κυβερνήσεων να αναλάβουν μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί.

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:
 
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Θέμα: Δηλώσεις Ερντογάν σε G20

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και που επικαλούνται τα αντίστοιχα πρακτικά, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην πρόσφατη σύνοδο G20, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κ. Ερντογάν ανέφερε, μεταξύ άλλων απαράδεκτων δηλώσεων, κατά την διάρκεια συνάντησης: "Μπορούμε να ανοίξουμε τις πόρτες προς την Ελλάδα και τη Βουλγαρία οποιαδήποτε στιγμή και να βάλουμε τους μετανάστες σε λεωφορεία".
Η προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να διεκδικήσει μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τα 3 δισ. που ήδη αναμένεται να λάβει, δεν τον σταμάτησε από το να απειλεί την Ευρώπη και να αμφισβητεί ανοιχτά τη συμφωνία που ο ίδιος έχει υπογράψει με την ΕΕ.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, ο κ. Τουσκ και ο κ. Γιουνκέρ έχουν αρνηθεί να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την ύπαρξη αυτού του εγγράφου, ενώ το γραφείο του Ερντογάν έχει αποφύγει να σχολιάσει.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1.    Επιβεβαιώνει ή όχι την ύπαρξη του σχετικού εγγράφου και τις εκβιαστικές δηλώσεις και απειλές και, αν ναι, πώς τις αντιμετωπίζει;
2.    Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και με ποιον τρόπο η Επιτροπή προτίθεται να ασκήσει πρόσθετες πιέσεις στην τούρκικη ηγεσία ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές;
Απάντηση της Αντιπροέδρου κας Mogherini εξ ονόματος της Επιτροπής
(30.6.2016)
 
Η Επιτροπή δεν σχολιάζει την υποτιθέμενη διαρροή στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής.
 
Η συνεργασία για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης μετανάστευσης και της κρίσης των προσφύγων παραμένει προτεραιότητα της συνεργασίας μας με την Τουρκία. Το ζήτημα συζητήθηκε επί μακρόν κατά τη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία της 7ης Μαρτίου 2016 και κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Μαρτίου 2016 στις Βρυξέλλες.
 
Κατά τις συνόδους αυτές συμφωνήθηκαν ορισμένες αρχές, με στόχο την αντικατάσταση των σημερινών μαζικών ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών από ελεγχόμενη και νόμιμη διαδικασία. Οι αρχές αυτές παρουσιάστηκαν λεπτομερώς στην ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο, για τα επόμενα επιχειρησιακά στάδια της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης . Από τις 4 Απριλίου άρχισαν να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα μέτρα, στα οποία συγκαταλέγονται η επιστροφή στην Τουρκία όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που διασχίζουν την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά και η επανεγκατάσταση, δηλ. για κάθε Σύριο που γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία μετά την παράτυπη άφιξή του στα ελληνικά νησιά επανεγκαθίσταται ένας Σύριος από την Τουρκία στην ΕΕ.
 
Από τη «Διευκόλυνση για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία» θα διατεθεί ποσό 3 δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της καθημερινής ζωής και των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών των Σύριων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ταχείας υλοποίησης των έργων προτεραιότητας από την Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Τον Μάρτιο, η Επιτροπή υπέγραψε συμβάσεις συνολικού ύψους 95 εκατομμυρίων EUR με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και με την UNICEF για να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον 110 000 παιδιά από τη Συρία να πάνε στο σχολείο το 2016. Μέχρι το τέλος Ιουλίου 2016, η ΕΕ αναμένει να διαθέσει χρηματοδότηση ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και για τρόφιμα.