Σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Αιγαίου δικάζεται την Δευτέρα 11 Ιουλίου ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας, κατηγορούμενος για το αδίκημα της απλής εξύβρισης δια του Τύπου του Γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Βασίλη Μακρυπούλια.

Στις 27 Νοεμβρίου του 2013 ο δημοσιογράφος είχε κηρυχθεί ένοχος σε πρώτο βαθμό για «απλή εξύβριση» επειδή αποκάλεσε σε άρθρο του, στην εφημερίδα «Εμπρός» όπου τότε εργαζόταν, «νεοναζί» και «Γυμνασιάρχη της Χρυσής Αυγής» τον κ. Μακρυπούλια. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης το οποίο είχε δικάσει το Σ. Μπαλάσκα είχε κρίνει ότι δεν διέπραξε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου αλλά μόνο το αδίκημα της απλής εξύβρισης, για το οποίο του επιβλήθηκε εφέσιμη ποινή φυλάκισης έξη μηνών.

Η μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου είχε κατατεθεί στις 20 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε η εφημερίδα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Σε αυτό ασκούσε κριτική στον εκπαιδευτικό, ο οποίος με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είχε αναρτήσει στον προσωπικό του τότε ιστοχώρο άρθρο με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973» συνοδευόμενο από δύο σχετικές ταινίες μικρού μήκους.

«Η πάλη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της ιστορίας και της μνήμης μπορεί και πρέπει να είναι διαρκής» είχε αναφέρει ο δημοσιογράφος, απευθυνόμενος στους δεκάδες αλληλέγγυους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί τότε στο δικαστήριο. Σχολιάζοντας τη δίκη του στο Εφετείο τη Δευτέρα ο Σ. Μπαλάσκας δήλωσε πως «έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Εδώ περάσαμε τόσα και τόσα, θα μας τρομάξει τώρα ο... εθνικοσοσιαλισμός;», κατέληξε ο δημοσιογράφος.