Το ποσό των 896.522 ευρώ, που χαρακτηρίζεται ως ποσό «Δημοσιονομικής Διόρθωσης» ζητά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον δήμο Ηρακλείου να επιστρέψει καθώς ο έλεγχος που έγινε από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες έδειξε πως κακώς είχαν καταβληθεί τα συγκεκριμένα χρήματα.

Όπως αναφέρει το cretalive η υπόθεση αφορά τη δημοτική περίοδο Κουράκη, το 2011, όταν στο πλαίσιο της ανάπλασης του κυττάρου των Πέρα Γαλήνων, ο δήμος είχε προχωρήσει στην ανάπλαση της χωματερής με ένα κονδύλι της τάξης των 900.000 ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό κατά το ήμισυ δόθηκε από ιδίους πόρους του δήμου Ηρακλείου και το υπόλοιπο μισό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΘΗΣΕΑΣ.

Στην πορεία έγινε γνωστό πως τέτοια έργα εξασφαλίζουν χρηματοδότηση και από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ και στο οποίο πράγματι εντάχτηκε το έργο, με αποτέλεσμα να επιστραφούν τα χρήματα που αρχικά είχε δώσει η τότε δημοτική αρχή, δίνοντας την ευκαιρία, ουσιαστικά αχρεωστήτως για τη Λότζια να χρηματοδοτήσει αυτό το μεγάλο έργο.

Ένα χρόνο μετά, όμως, τον Ιούνιο του 2012 και σε έλεγχο που έγινε επί των χρηματοδοτήσεων των έργων διαπιστώθηκε πως κακώς χρηματοδοτήθηκε το Ηράκλειο με το συγκεκριμένο ποσό και ουσιαστικά 5 χρόνια μετά ζητείται η απένταξη του και η επιστροφή των χρημάτων.

Στο δήμο Ηρακλείου η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς δεν ήταν αναμενόμενη και όπως και στην περίπτωση της β΄φάσης του Πολιτιστικού Κέντρου που ζητήθηκε η επιστροφή των περίπου 12.000.000 ευρώ, αναζητείται PLAN B για τη διαχείριση της κατάστασης.