current views are: 11

12 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση14:27

Έτσι δρούσε η σπείρα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια – 14 συλλήψεις (φωτό)

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου είχαν και τον αποκλειστικό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

 

Δημοσίευση 14:27’

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου είχαν και τον αποκλειστικό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

 

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Εξαρχείων, όπου είχαν και τον αποκλειστικό έλεγχο στη διακίνηση ναρκωτικών, προχώρησε η ΕΛΑΣ.

Ειδικότερα, ύστερα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη συνδρομή και άλλων Υπηρεσιών της ΓΑΔΑ ταυτοποίησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και η εγκληματική τους δράση.

Επιπλέον, ανιχνεύθηκε και επιβεβαιώθηκε ο τρόπος δράσης ( modus operandi ) της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν και οι χώροι απόκρυψης των ναρκωτικών («καβάτζες»).

Η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε σαφή και ορισμένη ιεράρχηση, με συγκεκριμένη κατανομή ρόλων μεταξύ των μελών της και ειδικότερα:

  • ο κεντρικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης, την οποία διηύθυνε 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, αποτελείτο από 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την ανεύρεση προμηθευτών και επιπροσθέτως με την προσωρινή φύλαξη των παρανόμων εσόδων από την πώληση των ναρκωτικών, ενώ αναλάμβανε και χρέη διεύθυνσης και συντονισμού της οργάνωσης, όταν ο αρχηγός βρισκόταν στο εξωτερικό,
  • σε δύο (2) υπηκόους Αλβανίας ηλικίας 42 και 45 ετών είχε ανατεθεί η διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων φύλαξης των ναρκωτικών, καθώς επίσης ο συντονισμός, ο έλεγχος και η εποπτεία των διακινητών στα σημεία διακίνησης,
  • δύο (2) επίσης υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 27 και 40 ετών είχαν αναλάβει την τυποποίηση των προς διακίνηση ναρκωτικών, καθώς και την φύλαξη – απόκρυψη ποσοτήτων ναρκωτικών,
  • 22χρονος ομοεθνής των προαναφερομένων, είχε αναλάβει την συλλογή των εγκληματικών εσόδων από τους πωλητές των ναρκωτικών και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στη συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και
  • 24χρονος επίσης Αλβανός υπήκοος είχε αναλάβει την προμήθεια ναρκωτικών ουσιών στους διακινητές που δραστηριοποιούντο στην περιοχή του Λόφου Στρέφη καθώς και τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Άλλα δε μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την πώληση των ναρκωτικών στα σημεία διακίνησης.

Τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ανέπτυσσαν τη δράση τους σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή των Εξαρχείων, με κανόνες λειτουργίας εμπορικής επιχείρησης.

Συγκεκριμένα, τη διακίνηση των ναρκωτικών πραγματοποιούσαν επί καθημερινής βάσεως, ενώ η περιοχή της εγκληματικής τους δράσης ήταν κατανεμημένη σε τομείς και συγκεκριμένα σημεία διακίνησης (Πλατεία Εξαρχείων, Λόφος Στρέφη, συμβολή των οδών Μάνης και Μεσολογγίου και στην περιοχή που βρίσκεται πίσω από το Υπουργείο Πολιτισμού στα Εξάρχεια).

Επίσης, τα μέλη της οργάνωσης στα οποία είχε ανατεθεί η πώληση των ναρκωτικών, ορίζονταν σε βάρδιες με συγκεκριμένο ωράριο και εποπτεύονταν από τα ανώτερα στην ιεραρχία μέλη. Πλησίον των σημείων διακίνησης διατηρούσαν αποθηκευτικούς χώρους φύλαξης, ώστε να είναι άμεση και ευχερής η προμήθεια ναρκωτικών στους διακινητές αλλά και να αποφεύγεται το ενδεχόμενο αποκάλυψής τους.

Επίσης, για τις διακινηθείσες ποσότητες ναρκωτικών και τα παράνομα έσοδα από την πώλησή τους, γινόταν περιοδικά, κατ’ εντολή του αρχηγού της οργάνωσης, λογιστικός απολογισμός. Σημειώνεται ότι για το «ξέπλυμα» των παράνομων εσόδων, τα μέλη της σπείρας αγόραζαν πλήθος από κερδισμένα δελτία τυχερών παιγνίων.

Κατόπιν των ανωτέρω, από τις πρωινές ώρες της 11-7-2016, εξελίχθηκε στην πλατεία Εξαρχείων αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής (Νέα Ιωνία, Γκύζη, Δάφνη), εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση προς αποδόμηση του εγκληματικού δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δεκατέσσερα (14) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων εννέα (9) υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 24 έως 45 ετών, υπήκοος Πολωνίας ηλικίας 23 ετών και τέσσερις (4) ημεδαποί ( δύο άνδρες ηλικίας 27 και 30 ετών και δύο γυναίκες ηλικίας 22 και 23 ετών). Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και 20χρονος ημεδαπός, για παράβαση της Νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων. Αναζητούνται τρεις (3) επιπλέον υπήκοοι Αλβανίας, μέλη της σπείρας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών, περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων και περί αλλοδαπών.

Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

  • -17- κιλά και -518,9- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (εκ των οποίων τα -16- κιλά και -710- γραμμάρια ήταν κατανεμημένα σε -3.722- μικροσυσκευασίες-δόσεις έτοιμες για πώληση)
  • -155- γραμμάρια κοκαΐνης
  • -23.316- κενές νάιλον συσκευασίες κατάλληλες για την συσκευασία-τυποποίηση των προς διάθεση ναρκωτικών ουσιών
  • πιστόλι και -2- γεμιστήρες
  • -27- φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων
  • Το χρηματικό ποσό των -4.415- ευρώ και -1- δολάριο Η.Π.Α
  • -47- συσκευές κινητής τηλεφωνίας
  • -2- ΙΧΕ αυτοκίνητα
  • -2- μοτοσυκλέτες
  • -4- ζυγαριές ακριβείας
  • -2- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
  • -2- φωτογραφικές μηχανές
  • -208- αποδείξεις πληρωμής κερδισμένων δελτίων τυχερών παιγνίων συνολικού ποσού -162.307,69 ευρώ
  • σιδερογροθιά και πλαστική γροθιά
  • καταδυτικό μαχαίρι
  • δύο (2) τρίφτες κάνναβης
  • δυο (2) ζευγάρια γάντια, μάσκα τύπου full face και περιλαίμιο μοτοσικλετιστή
  • τσεκούρι, βαριοπούλα και μεταλλικό καλέμι
  • φακός
  • πλήθος ιδιοχείρων σημειώσεων στις οποίες αναγράφονταν οι ποσότητες ναρκωτικών που έχουν πωληθεί, οι ποσότητες που υπάρχουν στο απόθεμα προς πώληση και χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.


σχετικα αρθρα