Οι Έλληνες είναι ανάμεσα στους λαούς που έχουν αρνητική άποψη για τους Μουσουλμάνους, όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το ινστιτούτο Pew Research, και δημοσιεύει το περιοδικό Politico.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μέτρηση του ινστιτούτου, πάνω από το 60% των Ελλήνων, των Ούγγρων, των Ιταλών και των Πολωνών αντιμετωπίζουν αρνητικά τους Μουσουλμάνους.

Μάλιστα οι πολίτες σε οκτώ από τις 10 χώρες όπου διενεργήθηκε η έρευνα φαίνεται να ασπάζονται την άποψη πως η παρουσία προσφύγων εκεί θα αύξανε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στις χώρες τους, μία ένδειξη ότι η επιρροή των απόψεων ξενοφοβικών κινημάτων φαίνεται να αυξάνεται.

Ακόμη μία άποψη που διατυπώνουν κατ εξοχήν ακροδεξιά κόμματα, ότι οι πρόσφυγες «αποτελούν βάρος, γιατί παίρνουν τις δουλειές από τους ντόπιους», φαίνεται να αποκτά έδαφος στις υπό εξέταση χώρες: Με αυτή την άποψη φαίνεται να συμφωνούν σε ποσοστό 82% οι Ούγγροι, σε ποσοστό 75% οι Πολωνοί, σε ποσοστό 72% οι Έλληνες, σε ποσοστό 65% οι Ιταλοί και σε ποσοστό 53% οι Γάλλοι.

Από την Άλλη, το 62% των Γερμανών και το 59% των Σουηδών εκτιμούν πως οι πρόσφυγες κάνουν τη χώρα τους ισχυρότερη με τη δουλειά και τα ταλέντα τους.

Σημειώνεται πως η έρευνα διενεργήθηκε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε δείγμα 1000 ατόμων σε κάθε χώρα το διάστημα 4 Απριλίου έως 12 Μαΐου.