Εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα ξεκίνησε ομάδα Βρετανών βουλευτών.

Πρόκειται για μία διακομματική πρωτοβουλία η οποία εκτιμά πως , η κίνηση αυτή πιθανώς να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, τώρα που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση

Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας. Μάλιστα, τονίζει ότι η χώρα μας έχει κερδίσει και διεθνή υποστήριξη στο αίτημά της να επιστραφούν τα Γλυπτά στη γενέτειρά τους.

Ο Βρετανός βουλευτής Μαρκ Γουίλιαμς δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στην επέτειο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.

«Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης τα πριονίσαμε και τα σύραμε μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε» δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς.

Ο Άντριου Τζορτζ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι τα μάρμαρα είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να τα δουν στην ολότητά τους και σε ένα σημείο.

Τόνισε, παράλληλα, ότι αποτελούν το «εθνικό σύμβολο της Ελλάδας». «Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ελλάδα, και δικαίως» δήλωσε ο κ. Τζορτζ, και συνέχισε:

Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάτι το οποίο εμφανώς έχει μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό.