Μία απο τις χειρότερες τουριστικές περιόδους διανύει η Λέσβος, με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες να πνέουν τα μένεα κατά των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως επι το πλείστον, αλλά και κατά των αστοχιών της κυβέρνησης στη διαχείρηση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος.  

Οι κρατήσεις των τουριστών στο τρίτο μεγαλύτερο νησί της χώρας παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 70% με τους επαγγλματίες να θεωρούν χαμένο το φετινό καλοκαίρι. 

Κυβερνητικές αστοχίες και προσφυγικό 

Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, η πολιτική διαχείρηση της προσφυγικής κρίσης, ήταν απόλυτα λανθασμένη με αποτέλεσμα να σταλθεί λάθος μήνυμα στους τουρίστες. Η συνεχής προβολή απο τα ΜΜΕ, με εικόνες προσφύγων και μεταναστών στις ακτές του νησιού καθώς και η εντύπωση πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι απλά κυκλοφορούν στους δρόμους έδωσαν την εντύπωση πως στο νησί επικρατεί στο χάος. Ακόμη και οι επισκέψεις αστέρων παγκόσμιου βεληνεκούς δεν είχε το αποτέλεσμα που οι ίδιοι ήλπιζαν να στείλουν και αυτόι γιατί όπως επισημαίνουν επαγγελματίες, «παρουσίαζαν το νησί σαν τριτοκοσμική χώρα, ουσιαστικά ζητώντας τον οίκτο των τουριστών για να επισκεφθούν τον τόπο μας». 

Η κυβέρνηση με συνεχείς παλλινοδίες και χωρίς πρόγραμμα άφησε στο έλεος τους κατοίκους και τα μέλη των ΜΚΟ οι οποίοι προσπαθούσαν μόνοι αρχικά να τακτοποιήσουν τους πρόσφυγες και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Μετά απο αρκετό καιρό μπήκε τάξη στο κέντρο φιλοξενίας στην Μόρια, εκεί όπου έχουν περιοριστεί οι πρόσφυγες. 

Η υπερπροβολή και οι υπερβολές των ΜΜΕ 

Οι εικόνες των μεταναστών- προσφύγων να βγαίνουν στα παράλια της Λέσβου προερχόμενοι απο την Τουρκία έχουν «στοιχείωσει» την συλλογική μνήμη. Οι κάτοικοι θεωρούν υπεύθυνα τα ΜΜΕ τόσο της χώρας μας, όσο και τα διεθνή καθώς η υπερπροβολή και οι υπερβολές που υπώθηκαν, απέτρεψαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί. Όπως λένε κάτοικοι στην Σκάλα Συκαμινιάς, «ερχόντανε εδώ ο κάθε ένας,  και έλεγε ότι ήθελε, έπαιρνε μια κάμερα και μια φωτογραφική μηχανή και μετέδιδε ότι ήθελε». Είναι χαρακτηριστικό πως ΜΜΕ της ενημέρωσης της Ολλανδίας, παρουσιάζουν μέχρι και σήμερα εικόνες προσφύγων στα παράλια, οι οποίες όμως είναι πλάνα αρχείου! Για αυτό ακριβώς τον λόγο τουρίστες που επισκέπτονται χρόνια την Λέσβο έχουν αναλάβει άτυπο ρόλο tour operator και διαφημίζουν το νησί μέσω social media στις χώρες του, εξηγώντας πως η εικόνα του νησιού δεν έχει καμία σχέση με όσα προβάλλονται. 

«Κατακόρυφη» πτώση προσλήψεων 

Τα προηγούμενα χρόνια, σε περιοχές όπως ο Μόλυβος, η Ερεσος και τα Βατερά, έβρισκαν εποχική εργασία εκατοντάδες άτομα. Τώρα πλέον οι επιχειρήσεις έχουν γίνει στην πλειοψηφία τους οικογενειακές. Μάλιστα τα χαμηλά ποσοστά προσλήψεων στις επιχειρήσεις προκάλεσαν την κινητοποίηση της επιθεώρησης εργασίας που στις αρχές του καλοκαιριού, κλιμάκιο της έκανε επιτόπιες έρευνες στις επιχειρήσεις για να διαπιστώσει πως φέτος οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες.  

Τουρκική χείρα βοηθείας  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μόνοι τουρίστες που κάνουν τζίρους στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία, είναι οι Τούρκοι επισκέπτες. Σύμφωνα με στοιχεία επιχειρηματιών, το 2014 το νησί επισκέφθηκαν 40.000 Τούρκοι, ενώ το 2015, 60.000. Οι Τούρκοι επισκέπτες είναι οι μόνοι τουρίστες πως αφήνουν χρήμα στο νησί, αγοράζουν προϊόντα και κάνουν τους καταστηματάρχες να αισιοδοξούν. 

Αυτό που ζητούν οι κάτοικοι και οι επαγγλματίες του νησιού είναι να διαδοθεί προς πάσα κατεύθυνση πως το νησί της Λέσβου, είναι ένας ασφαλής, όμορφος, οικονομικός και γεμάτος δυνατότητες προορισμός, καλόντας όλους μας να την επισκεφθούμε.