Την αντίθεση τους στη διεξαγωγή του No border Camp στους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εξέφρασαν σε σημερινή συνένταυξη τύπου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Σύμφωνα με το thestival.gr, όπως τόνισε ο κ. Μήτκας η σύγκλητος του πανεπιστημίου έχει ενημερώσει την αστυνομία και την εισαγγελέα καθώς και αρμόδια υπουργεία με επιστολές.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως το κτίριο της παλαιάς Φιλοσοφικής θα παραμείνει κλειστό προκειμένου όπως τόνισε να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα του. Ακόμα θα μειωθούν οι είσοδοι στις κτηριακές εγκαταστάσεις ενώ θα γίνεται ελεγχόμενη πρόσβαση σε αυτά.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ τόνισε πως οι αστυνομικές αρχές υπολογίζουν πως στους χώρους του πανεπιστημίου θα βρεθούν περίπου 1000 κατασκηνωτές.

"Το no border camp είναι οργανωμένο event χωρίς καμία συνεννόηση με το πανεπιστήμιο, το οποίο είναι λαβωμένο από την υποχρηματοδότηση. Δεν μπορεί να διορθώσει τυχόν υλικές ζημιές, ενώ οι φύλακες είναι λιγοστοί. Δεν μπορεί να γίνει αποδέκτη κάθε αυθαίρετη δραστηριότητα. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών απόψεων συζητήσεων  με την κοινωνία", τόνισε ο κ. Μήτκας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ έκανε ακόμα αναφορά στις δράσεις του πανεπιστημίου υπέρ των προσφύγων.

Μάλιστα ανέφερε μερικά παραδείγματα όπως τη παραχώρηση λεωφορείων του ΑΠΘ, τα οποία μεταφέρουν προσωπικό και εθελοντές τρεις φορές την εβδομάδα στα κέντρα φιλοξενίας , τη διοργάνωση δράσεων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών, τη συγκέντρωση ρουχισμού , καθώς και την παροχή για δύο μήνες από τη λέσχη 450 μερίδων φαγητού σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις στους πρόσφυγες στο λιμάνι.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε πως η διεξαγωγή του "no border camp" χωρίς άδεια από το ΑΠΘ είναι ανεπίτρεπτη και θα αναστατώσει την πόλη, ενώ επισήμανε πως , ο δήμος δεν έχει ελεύθερους οργανωμένους χώρους με υποδομή για κατασκήνωση εντός την πόλης.

"Το πανεπιστήμιο είναι κοινόχρηστη ξένη περιουσία υπό κατάληψη. Πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι", τόνισε και ο κ. Μπουτάρης και έφερε ως παράδειγμα το Columbia στο οποίο όπως είπε υπάρχει μπάρα στην είσοδο, και πρέπει να γίνει επίδειξη ταυτότητας για την είσοδο στο πανεπιστημιακό campus.

Να σημειωθεί πως η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω σχετικά με την λειτουργία του ΑΠΘ κατά το επόμενο διάστημα:

- Να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή για τη λήψη αποφάσεων επί καθημερινών πρακτικών θεμάτων, αποτελούμενη από τον Αναπλ. Πρύτανη Έρευνας κ. Συντονισμού καθηγ. κ. Θ. Λαόπουλο και τους Κοσμήτορες των Σχολών: Θεολογικής: καθηγ. κ. Μ. Κωνσταντίνου, Φιλοσοφικής: καθηγ. κ. Δ. Μαυροσκούφη, Νομικής: καθηγ. κ. Γ. Δέλλιο και Θετικών Επιστημών: καθηγ. κ. Χ. Χιντήρογλου.

- Να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του προσωπικού, των χώρων και του εξοπλισμού κατά την κρίση των αρμοδίων της διοίκησης κάθε μονάδας (Κοσμητόρων, Προέδρων, Διευθυντών). Τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν τον περιορισμό στο ελάχιστο των εισόδων πρόσβασης στα κτίρια (τα οποία όμως θα παραμείνουν ανοικτά για τα μέλη του ΑΠΘ), και τον περιορισμό των ωρών εξυπηρέτησης του κοινού από τις υπηρεσίες του ΑΠΘ. Επίσης αποφασίσθηκε το κλείσιμο του ιστορικού κτιρίου της Παλαιάς Φιλοσοφικής, η αναστολή λειτουργίας για το κοινό του αναγνωστηρίου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, αλλά και όλων των άλλων βιβλιοθηκών του ΑΠΘ.

- Να πραγματοποιηθούν κανονικά οι τελετές ορκωμοσίας των νέων αποφοίτων, και να λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των Τμημάτων και όλες οι υπηρεσίες. Διευκρινίζεται ότι όλες οι υπηρεσίες θα λειτουργούν κανονικά, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σύμφωνα με το ωράριο εργασίας τους, αλλά θα ανακοινωθούν από κάθε υπηρεσία συγκεκριμένες, μειωμένες, ώρες πρόσβασης-εξυπηρέτησης του κοινού.

- Να τεθεί σε επιφυλακή το προσωπικό φύλαξης, καθαριότητας και το τεχνικό συνεργείο.

- Να περιοριστεί, εάν χρειαστεί, η είσοδος των αυτοκινήτων στο χώρο της κεντρικής πανεπιστημιούπολης και να δοθεί χώρος για τη στάθμευση των οχημάτων των μελών του ΑΠΘ στο κτίριο παραπληγικών στην διασταύρωση των οδών Αγ. Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου,

- Να διακοπεί η συνεδρίαση της Συγκλήτου της Τρίτης 12/7, και να παραμείνει η Σύγκλητος σε ετοιμότητα συνεδρίασης εάν χρειαστεί.

- Τα μέλη του ΑΠΘ θα ενημερώνονται με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ανακοινώσεις στην κεντρική ιστοσελίδα για τροποποιήσεις των μέτρων ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.