Την παρέμβαση εισαγγελέα προκάλεσε η αυτοσχέδια κατασκήνωση ''Νο border Camp'', η οποία έχει στηθεί από το πρωί στον χώρο του Campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την δικαστική λειτουργό να ζητά ακόμα και συλλήψεις σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων. 

Ειδικότερα, σήμερα το μεσημέρι, και μετά από ενημέρωση για την μετατροπή των εξωτερικών χώρου του Αριστοτελείου σε... camping, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη, εξέδωσε εισαγγελική παραγγελία με την οποία ζητά να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε περίπτωση τέλεσης αξιόποινων πράξεων εντός των χώρων του ΑΠΘ, όπου ξεκίνησε η κατασκήνωση που τιτλοφορείται «No Border Camp - Thessaloniki 2016».

Στο πλαίσιο, δε, της ίδιας παραγγελίας, η εισαγγελική λειτουργός καλεί την Αστυνομία να την ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει, ώστε να έχει ιδία άποψη.

Νωρίτερα, η κ. Κακάλη είχε ενημερωθεί από τις Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος, που μετέφεραν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο εκδήλωσης έκνομων ενεργειών.

Στο μεταξύ, το πρωί, μετά την εμφάνιση των πρώτων κατασκηνωτών στους πανεπιστημιακό campus, τόσο η Πρυτανεία όσο και η Αστυνομία ενημέρωσαν τηλεφωνικά την εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης Ιωάννα Ζωγράφου για την εξέλιξη αυτή. 

Πρυτάνεις: Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

Την ίδια στιγμή, έκκληση προς τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους σχετικά με την κατασκήνωση που ήδη στήνεται, από άτομα που ανήκουν στον αναρχικό χώρο, μέσα στο campus του Αριστoτελείου Πανεπιστημίου απηύθυναν οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μιλώντας στον ρ/σ  «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Λαόπουλος, επανέλαβε την αντικειμενική αδυναμία των πανεπιστημιακών αρχών να διαχειριστούν την κατάσταση που διαμορφώνεται με τις σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις του «No border camp» στο campus του Αριστοτελείου.

Εδωσε μάλιστα μια πρώτη εικόνα των δραστηριοτήτων που σχεδιάζουν οι κατασκηνωτές:

Χθες βράδυ κατέφθασαν ήδη οι πρώτοι 50 για να προετοιμάσουν το έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι μετέφεραντέσσερα μεγάλα καζάνια για να μαγειρεύουν. Δεν είναι δυνατόν μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου να γίνονται τέτοια πράγματα». Ο κ. Λαόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που θα επικρατήσει καθώς, όπως είπε, αναμένονται περισσότεροι από 1000 άνθρωποι σε έναν χώρο χωρίς υποδομές για την υγιεινή τους.

Εξέφρασε επίσης την αγωνία του για καταστροφές και κλοπές που μπορεί να γίνουν από τρίτα άτομα που θα παρεισφρήσουν αλλά και για την καταστροφή που θα υποστούν τα πάρκα του πανεπιστημίου από την ίδια την κατασκήνωση. Πρόκειται για άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην πλειονότητά τους από το εξωτερικό, κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν πορείες και διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ συναυλίες και εκδηλώσεις στους χώρους του πανεπιστημίου.

Οι διοργανωτές, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, parallaximag.gr, εγκατέστησαν στο χώρο ανάμεσα στο Αστεροσκοπείο και τη Νομική, γεννήτρια  και μαγειρείο καθώς και την πλειοψηφία των σκηνών και των τροχόσπιτων που έφεραν μαζί τους καθώς και εξέδρα για τις συναυλίες ανάμεσα στη Φιλοσοφική και την Πρυτανεία, για τις συναυλίες που έχουν στο πρόγραμμα αφήνοντας απ΄έξω, όσον αφορά τον έλεγχο ή την οποιαδήποτε επιβολή κανόνων ή αδειοδότησης, σαν απλούς θεατές τη Σύγκλητο και την Πρυτανεία. 

Το κάλεσμα των διοργανωτών

Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές του εγχειρήματος αναφέρουν: «Κάμπινγκ χωρίς σύνορα. Για τους διακρατικούς αγώνες ενάντια στην πολιτεία, την πατριαρχεία και το κεφάλαιο. Τα σύνορα καθορίζουν το έδαφος κυριαρχίας των εθνών κρατών, σχηματίζουν ένα κοινωνικό μηχανισμό για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου, είναι εφαλτήριο για πολέμους, δημιουργούν χάσματα στην ανθρωπότητα, σε έθνη και φυλές, προωθούν τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, κάνουν τους ανθρώποις να νοσταλγούν για τα χαμένα και ένδοξα που δεν ήταν ποτέ δικά τους, εντείνουν τη φυλετική βία και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, καθορίζουν βίαια ένα ομοιογενές εθνικό αφήγημα, κατασκευάζουν εχθρούς για να ενώσουν το λαό απέναντι στους εξωτερικούς εχθρούς, θολώνοντας τις ταξικές αντιθέσεις, δημιουργούν παράνομη μετανάστευση κα νομιμοποιούν τους θανάτους στα σύνορα. 
Ο αγώνας των μεταναστών να διασχίσουν τα σύνορα είναι ένας αγώνας για τη ζωή. Είμαστε όλοι ενωμένοι.

Η αλληλεγγύη μας πρέπει να γκρεμίσει τα σύνορα και τους φράχτες, να καταστρέψει το κοινό πεπρωμένο της δυστυχίας και να κατασκευάσει μια κοινή πραγματικότητα αγώνων για την ελευθερία!».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως μεταφέρθηκαν στην πρυτανική ηγεσία, αναμένονται στο ΑΠΘ από 1.000 έως 2.000 άτομα.