Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κατάσταση στο Ελληνικό με τα κρούσματα βίας μεταξύ μεταναστών να αυξάνονται μέρα με την ημέρα.

Το βράδυ της Πέμπτης ένας 16χρονος Αφγανός έπεσε νεκρός από μαχαιριά Ιρακινού κατά την διάρκεια συμπλοκής. Στο σημείο βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την καθυστέρηση μετεγκατάστασης των προσφύγων όπως δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας, «Δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε ρατσιστικά παραληρήματα και ξενοφοβία το ότι μέσα σε 3.000 ανθρώπους που έχουμε στο Ελληνικό, υπάρχουν 40,50, 100 που κάνανε εγκληματικές πράξεις».

Κατά την διάρκεια του επεισοδίου ακόμη 12 άτομα τραυματίστηκαν από μαχαίρια ή έφεραν χτυπήματα από ρόπαλα και πέτρες.

Τα κρούσματα με συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών αυξάνονται με δραματικό ρυθμό εδώ στο Ελληνικό... Εκτός από το αιματηρό επεισόδιο με έναν νεκρό και δώδεκα τραυματίες, το βράδυ της Τετάρτης 13 Ιουλίου,  ακόμη τρεις Αφγανοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τραύματα από μαχαίρι.

Τον «κώδωνα του κινδύνου κρούει» και ο δήμαρχος του Αλίμου ο οποίος επεσήμανε πως οι πρόσφυγες έχουν δημιουργήσει  μια ανεξέλεγκτη φαβέλα στο χώρο του Ελληνικού και κάλεσε την πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση εκκένωση του χώρου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κονδύλης, «Δυστυχώς η πολιτεία μοιάζει έχει συνηθίσει περίπου και να ανέχεται το φαινόμενο. Επιβεβαιωθήκαμε με τον χειρότερο τρόπο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεσα να εκκενωθεί η φαβέλα του Ελληνικού.

Την ίδια ώρα και  με συνοπτικές διαδικασίες εκκενώθηκε μετά από επιχείρηση η πέτρινη αποθήκη στον Πειραιά. Το πρωί της Τετάρτης εκκενώθηκε η πέτρινη αποθήκη εδώ στον Πειραιά. Από τους συνολικά 500 πρόσφυγες και μετανάστες μόλις οι 24 επέλεξαν να μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα, οι υπόλοιποι απλώς μεταφέρθηκαν στον υπόλοιπο χώρο του λιμανιού. Σύμφωνα με τον Γιάννη Μουζάλα,  σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμα 3 νέα κέντρα υποδοχής στην Αττικοβοιωτία, σε εγκαταστάσεις που δημιουργούνται με την συνδρομή των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και αναμένεται η απομάκρυνση των μεταναστών από το Ελληνικό.