current views are: 7

18 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση17:15

Πρωτοφανείς απειλές κατά των 8 αξιωματικών – «Σκυλιά θα γυρίσετε στην Τουρκία και θα πεθάνετε» (Βίντεο)

Τρομοκρατημένοι ήταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το πρωί του Σαββάτου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Δημοσίευση 17:15’

Τρομοκρατημένοι ήταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το πρωί του Σαββάτου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Τρομοκρατημένοι ήταν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το πρωί του Σαββάτου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Όπως μετέδωσε ο Alpha έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί πολλοί μουσουλμάνοι που ξέσπασαν σε απειλές. «Θα γυρίσετε πίσω και θα πεθάνετε. Είσαστε φονιάδες και θα πληρώσετε για όλα. Προδότες, δολοφόνοι, καθάρματα και σκυλιά είστε».

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, εμφανίστηκε ένας τούρκος δικηγόρος, ο οποίος ενδεδυμένος με τήβεννο δεν ήταν δυνατό να περάσει απαρατήρητος: Ο Δρ. Ραμαζάν Αριτσέκ, εξερχόμενος του δικαστηρίου δήλωσε στα δημοσιογραφικά συνεργεία (μεταξύ των οποίων και 3-4 τουρκικά τηλεοπτικά) ότι είναι δικηγόρος, μέλος Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης νομικών στην Κωνσταντινούπολη, που ήρθε αυτοβούλως στην Αλεξανδρούπολη μαζί με δύο ακόμη συναδέλφους του, προκειμένου να ζητήσει την έκδοση των «πραξικοπηματιών», όπως τους χαρακτήρισε, στην Τουρκία.

Στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα με τις ανοιχτές πόρτες και την είσοδο ελεύθερη σε όποιον επιθυμούσε να παρακολουθήσει (με την προϋπόθεση μη οπτικοακουστικής κάλυψης), η δικαστής ανέγνωσε τα ονόματα των κατηγορουμένων για να τους ρωτήσει αμέσως μετά, εάν επιθυμούν να δικαστούν σήμερα. Η απάντησή τους, η οποία μεταφράστηκε από τον διερμηνέα που κλήθηκε για την προγραμματισμένη αυτόφωρη δίκη, ήταν αρνητική. Ακολούθησε το προβλεπόμενο από το νόμο αίτημα τριήμερης αναβολής για να προετοιμαστούν οι κατηγορούμενοι και η αποδοχή του από την δικαστή, καθώς και ορισμός της νέας δικασίμου την Πέμπτη 21 Ιουλίου, στις 12 το μεσημέρι. Εν τω μεταξύ, αύριο Τρίτη θα οδηγηθούν στην υπηρεσία ασύλου.

«Το αίτημα έκδοσης υποβάλλεται αρμοδίως και όχι κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν θα περίμενα να το ακούσω αυτό από συνάδελφο μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου. Από οποιαδήποτε πλευρά κι αν είναι σαν συνάδελφος δικηγόρος, αντιλαμβάνεται την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα έπρεπε να κάνει χαρακτηρισμούς», σχολίασε λίγο αργότερα η κ. Μαρινάκη δικηγόρος των κατηγορουμένων.

Η κ. Μαρινάκη περιέγραψε και την ψυχολογία των συλληφθέντων, χαρακτηρίζοντάς τους πανικοβλημένους από την ανάγνωση των ονομάτων τους, καθώς και από την κινητικότητα που βλέπουν από την τουρκική πλευρά. Τόνισε ότι «έχουν εμπιστοσύνη, τόσο στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στους διεθνείς νόμους». Ανέφερε ότι επέλεξαν τη χώρα μας διότι τη θεωρούν κοιτίδα της Δημοκρατίας και είναι πεπεισμένοι ότι εδώ δεν θα αδικηθούν και θα τηρηθούν οι διεθνείς συνθήκες.

«Φοβούνται μεν, έχουν εμπιστοσύνη δε» ανέφερε η κ. Μαρινάκη, η οποία επανέλαβε ότι από την πρώτη στιγμή, οι συλληφθέντες ισχυρίζονται πως δεν είναι πραξικοπηματίες. «Ήταν τραυματιοφορείς, το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο και κυρίως δεν γνώριζαν από την αρχή ότι επιχειρείτο πραξικόπημα». Η συνήγορος των οκτώ συλληφθέντων στρατιωτικών αποκάλυψε πως οι πελάτες της, ενόσω καθόταν στα έδρανα της δικαστικής αίθουσας, της κατήγγειλαν ότι δέχονταν απειλές από κάποιους στην τουρκική γλώσσα, άτομα που απομακρύνθηκαν από την αστυνομία με αίτημα των συνηγόρων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρινάκη είπε πως το κατηγορητήριο που θα τους αποδοθεί από την Τουρκία «ενδεχομένως να επηρεάζει τη διαδικασία ασύλου και μετά – εάν αιτηθεί έκδοσης η Τουρκία – και τη διαδικασία έκδοσης».

Στην υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθηθεί και στη διαδικασία χορήγησης πολιτικού ασύλου αναφέρθηκε η συνήγορος υπεράσπισης Μένια Πολυχρόνη. «Η διαδικασία του πολιτικού ασύλου θα ξεκινήσει σύντομα. Όλα θα γίνουν νομότυπα, με σωστές διαδικασίες και χρονικά όπως προβλέπεται από το νόμο της Ελλάδας, ή όπως προβλέπεται απ’ όλες τις διεθνείς συνθήκες, άσχετα για το τι μπορεί να είναι κατηγορούμενοι στην πατρίδα τους. Η πρόθεση η δική μας και όλων των εμπλεκομένων πλευρών, είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Θέλουμε να τύχουν των δικαιωμάτων τους. Να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για το πολιτικό άσυλο, και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, να το πάρουν».


σχετικα αρθρα