Αυξάνει τις πιέσεις η Άγκυρα για την έκδοση των 8 αξιωματικών οι οποίοι προσγειώθηκαν με ελικόπτερο τα ξημερώματα του Σαββάτου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τούρκος πρεσβευτής Κερίμ Ουράς, επεσήμανε πως «δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις μη επιστροφή των στρατιωτικών στην Τουρκία».

Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν έπρεπε να είχε δώσει καν άδεια για να προσγειωθεί το ελικόπτερο με τους 8 στρατιωτικούς.

Η δήλωση του Τούρκου πρεσβευτή μεταδόθηκε από το Reuters, το οποίο στο τηλεγράφημά του σημειώνει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είχαν αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, μετά από μακρά περίοδο εχθρότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της Ελλάδας, λέγοντας πως «είμαστε συγκινημένοι από την υποστήριξη και τη συμπάθεια που λάβαμε από τον ελληνικό λαό», αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που εξέφρασαν, όπως ανέφερε, την υποστήριξή τους από τις πρώτες ώρες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, προσέθεσε, γιατί μετά την εξέλιξη των πραγμάτων ήταν εύκολο να δώσεις υποστήριξη, αλλά εφόσον ήταν σε εξέλιξη αυτή η υποστήριξη ήταν πολύ σημαντική για μας.

Μιλώντας αναλυτικότερα για το αποτυχημένο πραξικόπημα, επισήμανε πως είχε την υποστήριξη μόνο ενός μικρού μέρους του τουρκικού στρατού, σημειώνοντας ωστόσο ότι παρόλο που ήταν μια μικρή ομάδα, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν σημαντικό.

Σκιαγραφώντας τους λόγους για τους οποίους το πραξικόπημα απέτυχε, ο Τούρκος πρέσβης αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες: Στην παρουσία του Τούρκου Προέδρου, στη σημαντική αντίδραση του κόσμου που βγήκε στους δρόμους, αντέδρασε και στάθηκε απέναντι στα τανκς, στην κυβέρνηση που ήταν πολύ δραστήρια από την αρχή και στο ότι δεν σταμάτησαν οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο. Επίσης, σημαντικό ρόλο απέδωσε στον Τύπο, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε πρώτα μέσω του Skype στο CNN Turk και άμεσα ο κόσμος κατάλαβε τι συμβαίνει. «Είμαστε ευγνώμονες για τον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Τύπος» προσέθεσε.

Στη συνέχεια χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να δοθεί άδεια προσγείωσης στην Αλεξανδρούπολη στο ελικόπτερο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Στη συνέντευξή του ο Κερίμ Ουράς δήλωσε: «Δεν έπρεπε δοθεί άδεια. Ήταν λάθος να δεχθείτε αυτούς τους ανθρώπους καταρχάς. Πρώτον επειδή ήταν στρατιωτικοί και δεύτερον επειδή όλοι ξέρανε τι συμβαίνει στην Τουρκία εκείνη τη στιγμή, ότι ήταν σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα και ότι ήταν ξεκάθαρο πως αυτοί προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τον νόμο, ότι συμμετείχαν σε εγκληματική πράξη που ήταν σε εξέλιξη. Οπότε υπήρχε υψηλή πιθανότητα να ήταν τρομοκράτες που "δραπετεύουν" από τη δικαιουσύνη».

Επισήμανε πως όταν ένα αεροδρόμιο δεχθεί κλήση για έκτακτη άδεια προσγείωσης, είναι υποχρεωμένο να την αποδεχθεί βάσει των κανόνων της διεθνούς αεροπορίας. Ωστόσο, διευκρίνισε, αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση αεροπλάνου που είναι υποχρεωμένο να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο. Αντίθετα, συμπλήρωσε, ένα ελικόπτερο που παρουσιάζει πρόβλημα πτήσης, το πρώτο πράγμα που είναι λογικό να κάνει είναι να προσγειωθεί οπουδήποτε, και όχι να ζητήσει άδεια προσγείωσης στο αεροδρόμιο. Αν ήταν πραγματικά σε ανάγκη, θα έπρεπε να τους είχαν πει να προσγειωθούν στη χώρα τους, τόνισε και εξέφρασε την άποψη πως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή πως εισήλθαν παράνομα και ότι διέφευγαν από τον νόμο και ότι αυτοί οι άνθρωποι ήταν συνδεδεμένοι με αυτά τα εγκλήματα που διαπράττονταν.

«Όταν προσγειωθήκανε στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε «η δική μας προτίμηση θα ήταν να μην περάσουν από μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά να απελαθούν», υπογραμμίζοντας πως «όταν οι αρχές ανακαλύψανε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα, είναι ένστολοι, θα έπρεπε να σταλούν πίσω».

Σε ό,τι αφορά τη δίκη που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη και ανέφερε: «Είμαστε ενδιαφερόμενο μέρος σε αυτή τη δίκη, όχι μόνο εμείς αλλά και η τουρκική κοινή γνώμη. Όπως ξέρετε, 4-5 κανάλια μεταδίδουν ζωντανά από το σημείο όπου διεξάγεται η δίκη. Ελπίζω ότι θα καταφέρετε σύντομα να περάσετε γοργά από τις φάσεις της δικαστικής διαδικασίας και γρήγορα να επιστρέψετε αυτά τα τρομοκρατικά στοιχεία για να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη στην Τουρκία, πάντα με βάση τους διεθνείς κανόνες και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Αλλά πρέπει να επιστραφούν. Εάν η δίκη ολοκληρωθεί γρήγορα και με θετικό τρόπο, δηλαδή αν επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι οχτώ Τούρκοι στρατιώτες, θα είναι κάτι πολύ θετικό για τις διμερείς μας σχέσεις. Εάν όχι, δεν θα τις βοηθήσει καθόλου».

Αντικρούοντας την αμφισβήτηση μέσων μαζικής ενημέρωσης για το κατά πόσον θα είναι δίκαιη η δίκη τους στην Τουρκία, ο κ. Ουράς διαβεβαίωσε πως θα έχουν δίκαιη και διαφανή δίκη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.

Επίσης, ο Τούρκος πρέσβης διέψευσε την πληροφορία ότι αγνοούνται τουρκικά ελικόπτερα, αεροπλάνα και 14 πλοία του ναυτικού. «Ξέρουμε πού είναι όλος ο στρατιωτικός μας εξοπλισμός», κατέστησε σαφές.

Ερωτηθείς αν το αποτυχημένο πραξικόπημα θα επηρεάσει τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και μεταναστευτικό, ο κ. Ουράς ξεκαθάρισε πως δεν συνδέονται αυτά τα δύο θέματα και επισήμανε πως δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή.

Οι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν το πρωί της Τρίτης στην υπηρεσία ασύλου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταγραφή των στοιχείων τους, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας για την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή του αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, το οποίο υπέβαλαν ηλεκτρονικά το βράδυ του Σαββάτου.

Οι επτά από τους συλληφθέντες κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση και ο πιλότος του ελικοπτέρου βαρύνεται για εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο.

Η συνήγορος υπεράσπισης σημειώνει ότι οι στρατιωτικοί φοβούνται για τη ζωή τους και ανησυχούν για τις οικογένειες που άφησαν πίσω τους.

Παρότι οι ίδιοι αρνούνται κάθε εμπλοκή στο πραξικόπημα, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία ισχυρίζονται πως οι εν λόγω συμμετείχαν στην επιχείρηση δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, στο ξενοδοχείο όπου έκανε τις διακοπές του.

Όπως είχε γίνει γνωστό τις προηγούμενες μέρες και μέσω βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, μια ομάδα με περίπου 40 κομάντος, περικύκλωσε το ξενοδοχείο που διέμενε ο Ερντογάν, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν και ελικόπτερα. Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα:

«Ελικόπτερο που εμπλέκονται στην επίθεση διέφυγε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα με 8 άτομα μέσα, τα οποία ζήτησαν άσυλο»

Ενώ άλλα δύο ελικόπτερα φέρονται να κατέφυγαν σε ΝΑΤΟϊκή βάση. Η πληροφορία ελέγχεται, διότι εκτιμάται ότι μπορεί να πρόκειται για ένα μέσο πίεσης της Ελλάδς να εκδώσει άμεσα τους πραξικοπηματίες.