Με αγωνία αναμένουν την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που αυτομόλησαν το πρωί του Σαββάτου και προσγείωσαν το ελικόπτερό τους στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του αυτόφωρου δικαστηρίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης, έχει κορυφωθεί η αγωνία των συλληφθέντων. Γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μία αθωωτική απόφαση θα έδινε τη δυνατότητα επιστροφής στην κανονικότητα της ζωής τους πριν από τη σύλληψή τους, καθώς ότι παρά το ότι επιθυμούν την αθώωσή τους, η αποφυλάκισή τους είναι ταυτισμένη με τον φόβο που κατ’ επανάληψη έχουν εκφράσει στις αστυνομικές αρχές και τις συνηγόρους τους για την ίδια τους τη ζωή.

Επικοινωνούν τηλεφωνικά καθημερινά με τις οικογένειές τους, τις οποίες προσπαθούν να καθησυχάσουν, διαβεβαιώνοντάς τες ότι είναι ασφαλείς, ότι όλα θα πάνε καλά. Από την πρώτη τους επικοινωνία μέχρι σήμερα εκτυλίσσεται το θέατρο του παραλόγου σε μία απέλπιδα προσπάθεια εκατέρωθεν εμψύχωσης, αναφέρει άτομο που έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί τους. Επιθυμούν και επιδιώκουν την αθώωσή τους, τους τρομάζει όμως η προοπτική της αποφυλάκισής τους, καθώς στα κρατητήρια νιώθουν ασφαλείς, αναφέρει η ίδια πηγή.

Ωστόσο, μία αθωωτική απόφαση αύριο δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και την αποφυλάκισή τους, καθώς οι αστυνομικές αρχές έχουν τη δυνατότητα βάσει νόμου να διατάξουν τη διοικητική τους κράτηση έως ότου η υπηρεσία ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Σε κάθε περίπτωση, σε λιγότερες από 24 ώρες, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μετά την εκδήλωση απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος και να αιτηθούν πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα, θα βρεθούν ενώπιον της δικαστή στο μονομελές πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης, σε μία δίκη το αποτέλεσμα της οποίας δεν αναμένεται να καθορίσει τι μέλλει γενέσθαι.

Πέταξαν όπλα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό πριν έρθουν στην Ελλάδα

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, από τις καταθέσεις τους στους αστυνομικούς προκύπτει πως πριν απογειωθούν, οι αξιωματικοί πέταξαν το ηλεκτρονικό σύστημα του ελικοπτέρου που κατέγραφε το σχέδιο πτήσης, ενώ περιείχε και απόρρητα επιχειρησιακά σχεδιαγράμματα του τουρκικού στρατού.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν απογειωθούν οι αξιωματικοί είχαν πετάξει τα όπλα και τις θήκες τους στο έδαφος. Το μόνο που εντόπισαν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήταν τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία περιείχαν διάφορα αρχεία όπως δημοσιεύματα ιστοσελίδων για το τι συνέβαινε την ώρα του πραξικοπήματος στην Τουρκία. Μάλιστα στο κινητό ενός εξ αυτών εντοπίστηκε και το μαζικό SMS που είχε στείλει το κόμμα του Ερντογάν με το οποίο καλούσε τους πολίτες να κατέβουν στο δρόμο μετά το πρώτο διάγγελμα του τούρκου προέδρου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Όπως έγινε γνωστό, οι 8 αξιωματικοί χτες το βράδυ μεταφέρθηκαν στην Καβάλα από την Αλεξανδρούπολη για λόγους ασφαλείας.