Στο δικαστικό μέγαρο Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκαν έξι τούρκοι δικηγόροι που ζήτησαν να παραστούν ως αυτόκλητοι μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη των 8 αξιωματικών που αυτομόλησαν στη χώρα μας το πρωί του Σαββάτου.

Μέσω του εκπροσώπου τους δικηγόρου Δρ. Ραμαζάν Αριτούρκ (Ramazan Ariturk) επιχείρησαν κατά την έναρξη της δίκης να παραδώσουν στην πρόεδρο έγγραφα τα οποία σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους αποδείκνυαν τη συμμετοχή των κατηγορουμένων στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία.

Η δικαστής, όπως ήταν αναμενόμενο, αρνήθηκε να παραλάβει τα, κατά τα λεγόμενα του Ραμαζάν Αριτούρκ, «αποδεικτικά στοιχεία των αδικημάτων που έχουν διαπράξει στην Τουρκία οι κατηγορούμενοι» . Αιτιολόγησε την άρνηση αποδοχής των εγγράφων λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια διμερής συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας, βάσει της οποίας επιτρέπεται η συμμετοχή σε δίκη δικηγόρων, χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην Ελλάδα.

Οι έξι δικηγόροι συμμορφώθηκαν με την απόφαση της προέδρου, παραμένοντας εντός της αίθουσας ως ακροατές καθ’ όλην την διάρκεια της δίκης. Ωστόσο, ένας εξ’ αυτών επιτέθηκε φραστικά, εκστομίζοντας ύβρεις και απειλές κατά των κατηγορουμένων, με αποτέλεσμα την άμεση παρέμβαση των αστυνομικών αρχών, που απομάκρυναν τον Τούρκο δικηγόρο από τον χώρο του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορούμενοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε καταγγελία και ως εκ τούτου ο υβριστής δικηγόρος, δεν προσήχθη στο αστυνομικό τμήμα.