Αιφνιδιαστικά ξεκίνησε η μεταγωγή, στην Αθήνα, των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. 

Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισής τους, αν και δεν έχουν ενημερωθεί επ’ακριβώς για αυτή την εξέλιξη, πιστεύουν, πως η μεταγωγή γίνεται, για να διεξαχθούν οι διαδικασίες για την αίτηση ασύλου, στις κεντρικές υπηρεσίες, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Οι αιτήσεις ασύλου θα αρχίσουν να εξετάζονται στις 27 Ιουλίου.

Οι ποινές που τους επέβαλε το δικαστήριο

Ποινές με αναστολή επιβλήθηκαν στους 8 τούρκους αξιωματικούς που αυτομόλησαν με ελικόπτερο το πρωί του Σαββάτου και προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Ειδικότερα το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή για το καθεστώς απειλής. Οι αξιωματικοί κρίθηκαν επίσης ένοχοι για παράνομη είσοδο στην χώρα και το δικαστήριο τους επέβαλε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή και αθώοι για την πτήση.

Κατά τις καταθέσεις τους, οι αξιωματικοί ισχυρίστηκαν ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι «ήταν θέμα ζωής ή θανάτου το να περάσουν στην Ελλάδα και ότι «αν έμεναν στην Τουρκία θα ήταν τώρα νεκροί».

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια, καθώς ήδη έχουν εκδοθεί και τους έχουν επιδοθεί οι αποφάσεις των αστυνομικών αρχών για τη διοικητική κράτησή τους, δυνατότητα που δίδει η ισχύουσα νομοθεσία, δεδομένου ότι στερούνται των απαραίτητων εγγράφων για την ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα.