current views are: 8

25 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση11:40

Μεγάλες καταστροφές από την πυρκαγιά στη Χίο – Όλα τα πύρινα μέτωπα (Βίντεο)

Πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια μαίνονται σήμερα, με κυριότερο αυτό στη Χίο που εκδηλώθηκε στις 3:15 τα ξημερώματα, στο χωριό Βέσσα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Δημοσίευση 11:40’

Πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια μαίνονται σήμερα, με κυριότερο αυτό στη Χίο που εκδηλώθηκε στις 3:15 τα ξημερώματα, στο χωριό Βέσσα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Πύρινα μέτωπα σε όλη την επικράτεια μαίνονται σήμερα, με κυριότερο αυτό στη Χίο που εκδηλώθηκε στις 3:15 τα ξημερώματα, στο χωριό Βέσσα στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας οι δυνάμεις ενισχύθηκαν με 3 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, 11 άτομα πεζοπόρο, 15 οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, 2 μηχανήματα, 40 εθελοντές και 70 στρατιώτες. 

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του πυροσβεστικού Σώματος, 10 από το Στρατό, 10 από το πολεμικό Ναυτικό, 10 από την πολεμική Αεροπορία και 20 από το πυροσβεστικό Σώμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Σε δηλώσεις της στον Real FM τόνισε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη Χίο, μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά στα νότια του νησιού». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά».

 

Σημειώνεται πως τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρίψεις, λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 

Οι φλόγες πέρασαν μέσα από τα χωριά Μεστά, Ελάτα και Λιθί, τα οποία και εκκενώθηκαν από τους κατοίκους προληπτικά, ενώ πυκνός καπνός έχει καλύψει σχεδόν ολόκληρη τη νοτιοδυτική Χίο. 

Πάνω από 90% η καταστροφή

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί, από τη μεγάλη σημερινή δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

Επίσης αναχώρησαν από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες, σύμφωνα με το τοπικά μέσα της Χίου.

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Στο Κιλκίς φωτιά εκδηλώθηκε στις 9:40 σε χορτολιβαδική έκταση όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και οκτώ οχήματα.

Επίσης, πυρκαγιά καίει και στο Μαρμάρι Καρύστου, από τις 10:30. 28 πυροσβέστες, 16 άτομο πεζοπόρο, οκτώ εθελοντές, 12 πυροσβεστικά οχήματα τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στην Αρεόπολη επιχείρηση κατάσβεσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να είναι 16 πυροσβέστες, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, οκτώ πυροσβεστικά οχήματα, τέσσερις υδροφόρες του δήμου, ενώ από αέρος ρίψεις επιχειρούν  2 πετζετέλ.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νεάσα στην ανατολική Μάνη.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες Δήμων ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 3 πετζετέλ.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Κόλατα στα Μέγαρα. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες11 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο στην Ελάτεια Αμφίκλειας, σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 καναντέρ και 2 πετζετέλ. 


σχετικα αρθρα