Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο που εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού και εξαπλώθηκε γρήγορα καίγοντας πευκοδάσος.  Καλλιέργειες μαστιχόδενδρων κάηκαν μέχρι έξω από τα Μεστά και προς τα χωριά Ολύμποι και Βέσσα. Την ίδια ώρα, πύρινα μέτωπα μαίνονται σε όλη τη χώρα.

Οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες λόγω των ισχυρών βορείων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Παράλληλα, στις 21:00 θα αναχωρήσουν από την Αθήνα 21 οχήματα προερχόμενα από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική με συνολικά 50 πυροσβέστες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Ήδη πάντως, σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από την Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου η Χίος προκειμένου να ενεργοποιηθούν έκτακτες διαδικασίες μακριά από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. 

Σε δηλώσεις της στον Real FM τόνισε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη Χίο, μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά στα νότια του νησιού». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά».

Τα υπόλοιπα μέτωπα

Στο Κιλκίς φωτιά εκδηλώθηκε στις 9:40 σε χορτολιβαδική έκταση όπου επιχειρούν 16 πυροσβέστες, 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα και οκτώ οχήματα.

Επίσης, πυρκαγιά καίει και στο Μαρμάρι Καρύστου, από τις 10:30. 28 πυροσβέστες, 16 άτομο πεζοπόρο, οκτώ εθελοντές, 12 πυροσβεστικά οχήματα τρία αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Νεάσα στην ανατολική Μάνη.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα, 6 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 4 υδροφόρες Δήμων ενώ ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 3 πετζετέλ.

Στο μεταξύ, νωρίς το απόγευμα ξέσπασε νέο πύρινο μέτωπο στην Ελάτεια Αμφίκλειας, σε δασική έκταση. Στο σημείο επιχειρούν 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 καναντέρ και 2 πετζετέλ. 

Τέλος, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πύρινες εστίες στα Μέγαρα και την Αρεόπολη.

Συνολικά από τις 6 το πρωί έως και τις 6 το απόγευμα σημειώθηκαν 36 αγροτοδασικές πυρκαγιές.