Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Χίο τα ξημερώματα της Δευτέρας έχοντας καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα στο νοτιοδυτικό κομμάτι του νησιού.

Με το που βράδιασε σταμάτησαν οι πτήσεις των εναέριων μέσων και οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Γύρω στις 10 το βράδυ η εικόνα της Πυροσβεστικής ήταν κάπως καλύτερη αλλά συγκρατημένη σχετικά με την πορεία των μετώπων λόγω των καιρικών συνθηκών.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 30 πυροσβέστες, 16 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 102 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 15 οχήματα ΟΤΑ, έξι βυτιοφόρα, δύο μηχανήματα έργου, τρία αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα.

Παράλληλα μεταβαίνουν με το πλοίο Αριάδνη από την Αθήνα 21 οχήματα προερχόμενα από τη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία και την Αττική με συνολικά 77 πυροσβέστες για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική στρατιώτες που υπηρετούν στη Χίο θα συνδράμουν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως μεταδίδει το astraparis στον δρόμο Βέσσας – Αρμολίων και την γύρω περιοχή εντοπίζονταν αργά το απόγευμα οι μεγαλύτερες εστίες και στα σημεία αυτά επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Επιμένουν, επίσης, οι εστίες στην περιοχή «Σκαφίδι» στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και συγκεκριμένα μετά την Βέσσα, αλλά σε μεγάλη απόσταση από τον Άγιο Γιώργη.

Από την πυρκαγιά εξακολουθούν να καίγονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μαστιχόδεντρα, ελιές, συκιές, καθώς και δασικές εκτάσεις και συστάδες δασών, που είχαν μείνει ανέπαφες από την πυρκαγιά του 2012.

Ήδη η Χίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χρ. Καλογήρου, καθώς είναι σχεδόν ολοκληρωτική η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης», η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Σε δηλώσεις της νωρίτερα στον Real FM η περιφερειάρχης τόνισε ότι «είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση στη Χίο, μαίνεται μία καταστροφική πυρκαγιά στα νότια του νησιού». Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως «είναι πολύ μεγάλη η προσπάθεια της Πυροσβεστικής και των εθελοντών που δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά».