Σε ύφεση βρίσκεται, σύμφωνα με την πυροσβεστική η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νότια τμήμα της Χίου.

Όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται επί ποδός, υπό τον φόβο, αναζωπυρώσεων  Με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα επιχειρηρούν ώστε να κατασβήσουν πλήρως τις εστίες της πυρκαγιάς.

Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζονταν στην δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων, περιοχή που είχε καεί ήδη από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου του 2012.

Η ύφεση των μετώπων έδωσε την ευκαιρία σε πυροσβέστες, εθελοντές πυροσβέστες, στρατιωτικούς και στελέχη της ΕΜΑΚ να ξεκουραστούν για λίγο ακόμα και στα χαντάκια δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου σύμφωνα με το politischios.gr

.

Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή στις καλλιέργειες των μαστιχόδεντρων στα χωριά της νότιας Χίου Ελάτα, Βέσσα και Λιθί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γ. Τούμπου στη χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» η καταστροφή στα συγκεκριμένα χωριά ξεπερνάει το 90%.

Στη Χίο ο Βαγγέλης Αποστόλου

Στη Χίο θα μεταβεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, προκειμένου να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς για να ενημερωθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να συντονίσουν τη διαδικασία εκτίμησης των ζημιών από τη φωτιά στις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού και της αποζημίωσης των δικαιούχων αγροτών.