Ένα συναρπαστικό ταξίδι έχοντας την ευκαιρία να γνωρίσει ομορφιές της Ευρώπης και να έρθει κοντά με τη φύση πραγματοποίησε ένας 36χρονος φυσικός από την Κοζάνη ο οποίος αποφάσισε να φτάσει με ποδήλατο από το Λονδίνο στην Μπολόνια.

Ο λόγος για τον Στάθη Ελευθεριάδη ο οποίος χρειάστηκε 24 μέρες για να ολοκληρώσει το ταξίδι του αυτό στις αρχές του μήνα.

Πέρασε τη Μάγχη, διέσχισε την Ολλανδία και το Βέλγιο, πέρασε μέσα από τα δάση των Αρδεννών, διέσχισε όλο το Λουξεμβούργο, το Στρασβούργο και ποδηλατώντας στο πλάι του Ρήνου έφτασε στη Γερμανία.

«Πέρασα από ποδηλατοδρόμους διπλής κατεύθυνσης, που ενώνουν πόλεις και ολόκληρες περιοχές. Συνάντησα στον δρόμο μου ακόμη και μητέρες να μεταφέρουν με το ποδήλατό τους σε συρόμενο τρέιλερ τα παιδιά τους, επιστρέφοντας από τη σαββατιάτικη βόλτα», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Καθημερινά έκανε μια απόσταση από 100 έως 150 χλμ, δεν αισθάνθηκε ότι συμμετέχει σε κάποιο αγώνα και έτσι το ταξίδι, οι ομορφιές των πόλεων και της ευρωπαϊκής υπαίθρου έγιναν ακόμη πιο έντονες. «Η ταχύτητα που πηγαίνεις με το ποδήλατο σου -δεν ξεπερνούσε τα 20 χλμ/ώρα- σου επιτρέπει να απολαύσεις τη διαδρομή. Σταματούσα συχνά στα μέρη που μου άρεσαν για να βγάζω φωτογραφίες. Δεν ένοιωσα ούτε μια στιγμή τουρίστας αλλά ταξιδευτής» αναφέρει.

Το πιο δύσκολο μέρος του πολυήμερου ταξιδιού ήταν η διάσχιση των Άλπεων, το κομμάτι της διαδρομής από την Ελβετία έως την Ιταλία καθώς είχε πολλές ανηφόρες αλλά και επικίνδυνα σημεία στο ορεινό οδικό δίκτυο, ενώ οι εναλλαγές του καιρού δυσκόλευαν ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Τις περισσότερες νύχτες φιλοξενήθηκε σε κατοικίες εθελοντών που εντόπισε μέσα από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ειδικά για ποδηλάτες, ενώ κάποιες φορές, όπως λέει, χρειάστηκε να κοιμηθεί στη σκηνή του.

Τα χρήματα που χρειάστηκε να ξοδέψει για να φέρει σε πέρας αυτό το μεγάλο εγχείρημα ήταν ελάχιστα, αφού, όπως εξηγεί, δεν χρειαζόταν πάνω από 7-10 ευρώ την ημέρα για τις ανάγκες των υγρών που χρειαζόταν να καταναλώνει και το φαγητό, το οποίο, συχνά, του το πρόσφεραν αυτοί που τον φιλοξενούσαν.